Vyskytujú sa v tejto oblasti aj prívalové dažde a extrémne vysoké teploty. Priemerné ročné teploty sú viac ako 16 °C, najchladnejším mesiacom je január, kedy sa na upätí pohoria Sierra Nevada vyskytujú teploty okolo 6,4 °C. Letné mesiace majú priemernú ročnú teplotu 28,5 °C. O Andalúzii sa vraví ako o kraji Sherry. Táto vinohradnícka oblasť sa delí na 5 menších oblastí.

Condado de Huelva – táto oblasť je jednou z oblastí Denominación de Origen, ktorá sa nachádza v juhovýchodnej časti provincie Huelva v Andalúzii. Táto oblasť zahŕňa 18 vinohradníckych obcí. Vinice sa rozprestierajú na ploche 6000 hektárov, s priemernou produkciou hrozna vo výške 40 miliónov kg. V oblasti sa nachádza asi 3100 pestovateľov hrozna.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky v oblasti Condado de Huelva sú ideálne pre pestovanie viniča. Jar a zima v tejto oblasti je mierna, letá sú dlhé, horúce, ovplyvňované Atlantickým oceánom. Ročná priemerná teplota sa tu pohybuje okolo 18 °C, vlhkosť sa pohybuje v rozpätí od 60 až do 80 %, priemerný úhrn zrážok je okolo 700 mm ročne.

Pôdne podmienky: Pôdy v tejto oblasti sú mierne alkalické alebo neutrálne. Väčšinou sú to piesčité pôdy, ktoré majú vyšší obsah vápnika.

Pestované odrody: K pestovaným odrodám patria Palomino Fino, Pedro Ximenéz, potom sa tu pestujú aj odrody ako Zalema, Moscatel de Alejandría. Odroda Zalema predstavuje až 86 % z celkovej výsadby.


Jerez – Sherry
– Oblasť Jerezu je známa výrobou sherry.

Klimatické podmienky: Táto oblasť je veľmi teplá, je tu takmer 300 slnečných dní v roku a iba necelých 70 dní v roku tu prší. Ročný úhrn zrážok je tu 477 mm.

Pôdne podmienky: Existujú tri typy pôd v oblasti Jerezu: Albariza – je najľahšou pôdou, je tvorená kriedou (40-50%), zvyšok tvorí zmes vápenca, ílu a piesku. Tento typ pôdy veľmi dobre zadržiava vlhkosť aj počas horúcich letných mesiacov. Barros – je tmavohnedá pôda, obsahuje 10% kriedy s vysokým obsahom ílu. Arenas – je žltkastá pôda, ktorá obsahuje tiež 10% kriedy, ale má vysoký obsah piesku.

Pestované odrody: Najpestovanejšou odrodou je Palomino, ktoré sa používa na výrobu suchého sherry. Odroda Pedro Ximenéz sa používa na výrobu sladkých vín.

Výroba sherry: Odroda palomino fino sa zbiera na začiatku septembra. Mušt z prvého lisovania sa používa na výrobu sherry fino a manzanilla, mušt z druhého lisovania sa používa na výrobu sherry oloroso. Produkt z ďalších výliskov sa používa na výrobu destilátov, alebo na výrobu octu. Mušt kvasí v nerezových nádobách až do konca novembra, a vyrába sa víno s obsahom alkoholu 11-12% obj. Po ukončení fermentácie sa vío dopĺňa vínnym destilátom. Takto upravené víno následne zreje v 600 litrových sudoch zo severoamerického dubu. U druhov fino, amontillado sa na povrchu vína vytvorí tzv. Flor – vrstva kožkotvorných kvasiniek, ktoré absorbujú posledné zvyšky cukru a sherry zreje bez prístupu kyslíka. Keď víno už rok zreje, tak sa zahajuje systém solera. Sudy sa naplnia do 5/6 objemu a sú naskladané minimálne v troch radách nad sebou. Sudy v spodnej rade obsahujú najstaršie víno. Z nich sa asi trikrát ročne odčerpáva 10% objemu, ktoré je nahradené vínom zo sudov nad nimi. A do sudov nad najspodnejšími sa pridáva práve odčerpaný objem najstaršieho vína. Takto víno zreje 3 až 7 rokov.

Typy sherry:

Fino je najsuchšie a najsvetlejšie sherry. Víno vyzrieva v sudoch pod kožkou, ktorú vytvorili kožkotvorné kvasinky (tzv. Flor – zodpovedná kvasinka Saccharomyces chevalieri, synonymum Saccharomyces beticus).

Manzanilla je ľahšou radou Fino, pochádza z okolia prístavu Sanlúcar de Barrameda.

Manzanilla pasado je Manzanilla, ktorá prešla zrením, je mierne zoxidovaná, čo jej dodáva bohatšiu, orieškovú chuť.

Amontillado je druh sherry, ktoré vyzrievalo pod kožkou, ale neskôr je vystavená kyslíku. Preto má tento druh sherry o niečo tmavšiu farbu ako Fino, ale je bledšie ako Olosroso. Amontillado je prirodzene suché sherry, ale existujú aj sladšie verzie tohto nápoja.

Oloroso je druh sherry, ktoré vyzrievalo s prístupom kyslíka dlhšie ako fino, alebo amontillado, je to víno tmavšie, plnšie. Oloroso má obsah alkoholu 18-20% obj. a tým sa radí medzi najviac alkoholické sherry. Je to suché sherry, ale tiež má svoje sladké verzie, ktoré sa označujú ako Cream Sherry.

Palo Cortado je druh sherry, ktoré sa na začiatku zrenia vyvíja ako Amontillado, ale neskoršie sa vyvíja bližšie k typu Oloroso. Toto sa deje, ak daný „flor“ zomrie, alebo je zničený fortifikáciou, prípadne filtráciou.

Jerez Dulce je druh sladkého sherry, ktoré je vyrobené zo sušených hrozienok odrody Pedro Ximenéz, alebo Moscatelu. Vznikajú tmavo hnedé, alebo až čierne vína.

Cream je druh sladkého sherry, ktoré bolo prvý raz vyrobené v roku 1860 tak, že sa zmiešali rôzne druhy sherry, najčastejšie Oloroso a Pedro Ximenéz.


Montilla-Moriles
– je oblasť nachádzajúca sa v južnej časti provincie Córdoba. V tejto oblasti sa vyrábajú najmä sladké dezertné vína, ktoré sa vyrábajú podobnými metódami ako sherry v Jereze.

Klimatické podmienky: Podnebie v tejto oblasti je semi-kontinentálne, stredomorské, s dlhými, horúcimi letami a krátkymi zimami. Priemerná ročná teplota sa v tejto oblasti pohybuje okolo 19 °C. Úhrn zrážok sa pohybuje od 500 do 1000 mm ročne.

Pôdne podmienky: Aj v tejto oblasti sa nachádzajú biele pôdy, ktoré sú bohaté na uhličitan vápenatý. Podložie je tvorené mäkkou hlinou a je chudobné na organické látky. Pôda je chudobná na minerály, nachádzajú sa tu len vápenec a kremeň, je to pôda s nízkym obsahom chloridov a síranov.

Pestované odrody: Medzi najpestovanejšie odrody tejto oblasti môžeme zaradiť odrody ako Pedro Ximenéz, Moscatel, Airen, Baladi-Verdejo a Montepila.


Málaga a Sierras de Málaga
– tieto oblasti sú dve rozličné oblasti (Denominación de Origen) v lokalite Málaga. Rozdiel medzi vyrábanými vínami je v objeme alkoholu vo vínach v jednotlivých oblastiach.

Málaga DO (Denominación de Origen) má dva typy vína:

a) Vína, ktoré majú medzi 15-22 % obj. alkoholu

b) Prírodne sladké vína, ktoré majú menej ako 13% obj. alkoholu, a sú produkované z prezretého hrozna. Vytvorený alkohol pochádza výlučne len z fermentačného procesu.

Sierras de Málaga DO (Denominación de Origen) v tejto oblasti sa vyrábajú všetky typy vína – biele, ružové i červené, ktoré majú obsah alkoholu menej ako 15% obj.

Tradičné sladké víno Malaga sa vyrába sušením hrozna ležiaceho na rohožiach na slnku. Následne sa toto hrozno lisuje. Fermentácia sa zastavuje tak, aby zostalo vo víne 15 – 22% obj. alkoholu.

Klimatické podmienky: Klimatické podmienky sa výrazne líšia. Vyskytuje sa tu stredomorské ale aj kontinentálne podnebie. Čím hlbšie do vnútrozemia, tým silnejšie mrazy sa vyskytujú. Sú tu veľmi horúce letá a chladné zimy. Zrážok je v tejto oblasti veľmi málo.

Pôdne podmienky: Pôdne podmienky sú v tejto oblasti veľmi rozmanité. Obsahujú veľa uhličitanov. Ako podložie tu vystupuje kremeň, sľuda. Pôda je prevaýne ílovitá.

Pestované odrody: V oblasti Málaga sa najviac pestuje Moscatel, ale aj Pedro Ximenéz. Tieto odordy sa pestujú aj v Sierras de Málaga, ale okrem iného sa tu pestujú aj Chardonnay, Sauvignon blanc, Macabeo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah a Tempranillo.


Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2007: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_wine_regions http://en.wikipedia.org/wiki/Andalusia http://en.wikipedia.org/wiki/Sherry http://www.mundo.cz/spanelsko/vino-sherry Foto: http://www.cellartours.com/spain/spanish-wine-maps/sherry.html