Najstaršie historické údaje o pestovaní viniča sa datujú od 2. storočia pred naším letopočtom, kedy starí Rimania postavili prvé vinárstvo. V 12. storočí bolo víno z Navarry exportované do zahraničia. Koncom 18. storočia bolo vinárstvo hlavnou poľnohospodárskou činosťou oblasti. V roku 1855 sa v oblasti rozšírila nákaza Oidium. Následne v roku 1982 fyloxéra zničila 98% z celkovej výmery viníc (50000 ha). Začiatkom 20. storočia boli vinice znovu vysadené, okolo roku 1980 sa produkovali už kvalitné vína oblasti. Navarra získala oficiálny status Denominación de Origen v roku 1975. Celá oblasť Navarry sa člení do piatich podoblastí (Valdizabre, Tierra Estella, Ribera Alta, Baja Montana, Ribera Baja)

Klimatické podmienky: Podnebie v Navarre je kontinentálne (dlhé, horúce letá, chladné zimy). Priemerný úhrn zrážok je 625 mm ročne. Vo vyšších nadmorských výškach sa vyskytuje nebezpečenstvo mrazov a prívalových dažďov.

Pestované odrody: Najviac sa tu pestujú modré odrody, ktoré slúžia na výrobu červených a ružových vín. Modré odrody predstavujú 95% celkovej výmery, ale toto číslo sa znižuje v dôsledku výsadby bielych odrôd. Z modrých sa tu najviac pestuje Tempranillo (36%), Garnacha (32%), Cabernet Sauvignon (13%), Merlot (11%) a zvyšných 8% tvorí Graciano a Mazuelo. Z bielych odrôd sa tu pestuje hlavne Viura, Chardonnay a Garnacha blanca.



Podoblasti Navarry

Baja Montaňa sa nachádza na severozápade oblasti a má chladnejšie atlantické podnebie a kamenistú pôdu. Je to najvyššie položená a najvlhšia podoblasť. Prevládajúcou odrodou je Garnacha. Produkujú sa tu vína s vyšším obsahom kyselín.

Tierra Estella sa nachádza v strednej časti územia a má už suchšie podnebie. Prevládajúcou odrodou je modré Tempranillo, vhodné na výrobu príjemných mladých vín, ale aj vín vhodncých na vyzrievanie v sudoch a výrobu crianzy. Z Tempranilla a Garnachy sa robia pekné ružové vína.

Valdizarbe má mierne a ešte suchšie podnebie s vhodnými podmienkami pre pestovanie modrých odrôd Tempranillo a Garnacha, z ktorých sa produkujú vynikajúce červené a ružové vína. Obľúbenou odrodou je tu tiež Cabernet Sauvignon.

Ribera Alta je významnou podoblasťou a nachádza sa v južnejšej časti, v okolí miest Olite a Tafalla. Pôda je ílovitá a produkujú sa tu špičkové hladké, vyzreté, telnaté červené vína predovšetkým z odrôd Tempranillo a Garnacha s vyšším obsahom alkoholu a nižším obsahom kyselín. Známe a obľúbené sú semicrianzy a crianzy z vybraných partií červeného vína z odrody Garnacha, ktoré si poležali najmenej 3-12 mesiacov v dubových barikoch a následne vo fľaši. Vysokú kvalitu tu dosahujú aj vína z odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon.

Ribera Baja leží v najjužnejšej časti provincie, má horúce a suché podnebie. Z modrých odrôd prevláda Garnacha, ktorá dáva plné, robustné a telnaté vína typickej tmavej farby. Z bielych odrôd je to Moscatel de grano menudo, z ktorého sa vyrábajú obľúbené prírodne sladké likérové vína. Každá z piatich podoblastí, do ktorých je D.O. Navarra rozdelená, dáva navarrským vínam vlastné špecifiká: Baja Montaňa arómu, La Ribera Alta a Baja silu, Tierra Estella a Valdizarbe zrecí potenciál. Preto je výhodou, že v rámci denominácie Navarra sa môžu miešať hrozná a mušty pochádzajúce z rôznych viníc z jednotlivých podoblastí tejto D.O., čím dochádza ku sceľovaniu podobne ako v D.O.Ca. Rioja.


Použité zdroje:
http://www.vinalma.sk/vinarske-oblasti/navarrahttp://en.wikipedia.org/wiki/NavarreJohnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 200 Foto: winecentersnj.com