KM , 24. aug 2014

TALIANSKO – Sardínia a Sicília

Dva ostrovy, ktoré patria k Taliansku sú známe pestovaním viniča. Viac sa tu pestujú autochtónne (domáce) odrody, ale možno tu nájsť aj odrody pochádzajúce z iných kútov Európy.

SardiniaSardínia patrí k najväčším stredomorským ostrovom Talianska. Do roku 1708 bola Sardínia pod nadvládou Aragonu (španielska provincia) a preto väčšina odrôd pochádza práve zo Španielska. Ďalšie odrody so sebou priniesli savojskí panovníci. Na Sardínii sa pestujú odrody Bobal, Garnacha, Cabernet Sauvignon a Carignan. Garnacha predstavuje 20% celkovej produkcie ostrova. Na ostrove sa nachádza len jedna oblasť kategórie DOCG a tou je Vermentino di Gallura. Väčšina viníc leží na západnej strane ostrova Sardínia, kde sa nachádzajú aj všetky DOC.  Vinice spolu s apeláciami lemujú celé západné pobrežie od juhu na sever: Carignano del Sulcis, Vernaccia di Oristano, Malvasia di Bosa a Alghero. Dokonca aj najrozsiahlejšia DOC Cagliari, ktorá zaberá väčšiu časť ostrova na juhu zasahuje do tejto pobrežnej línie apelácií. Ostrov má prímorskú klímu a žulové pôdy s prímesou vápenca, piesku a ílov. Súhra klímy a pôdneho terroir sú vhodné podmienky pre pestovanie viniča.

SicilySicília je najväčším ostrovom Talianska. Tento ostrov má dostatočne vysoký index slnečného svitu, mierne zrážky a táto stredomorská klíma je najpriaznivejšou na pestovanie viniča. Morský vánok zabezbečuje dokonalé vetranie krov viniča, tým sa zabezpečí redukcia hubových ochorení viniča a to má za následok zníženie používania postrekov. Reliéf ostrova, rovnako aj prítomnosť stratovulkánu Etny vytvárajú pôdne podmienky pre pestovanie viniča. V oblasti Etna DOC sa nachádzajú sopečné pôdy, s vysokým obsahom minerálov. Úpätie hory Iblei má zasa vplyv na výrobu vína vo východnej časti Sicílie. V západnej časti Sicílie sa už nevyskytuje toľko sopečných pohorí, ale sopečné horniny majú vplyv na pôdne podmienky tohto regiónu. K pestovaným odrodám ostrova patria autochtónne odrody Nero d´Avola a Catarratto. Väčšina hrozna dopestovaného na ostrove sa používa na výrobu tradičného likéru marsala. Ďalšie odrody, ktoré sa pstujú v tejto oblasti sú Grecanico, Alicante, Perricone, Frappato, ale aj Chardonnay, či Trebbiano.

 

Použité zdroje:
Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 186-188
www.wine-searcher.com
www.winecountry.it
Foto: www.wineandvinesearch.com

Najčítanejšie články »