KM , 21. aug 2014

TALIANSKO – Toskánsko

Oblasť Toskánsko patrí k jedným z najznámejších a najdôležitejších vinárskych oblastí Talianska. Zvučné mená, ktoré si predstaví človek keď sa povie Toskánsko, sú Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

Toskánsko sa nachádza v strednom Taliansku, susedí s Emilia-Romagna na severe, na juhu a na východe s Umbria a Lazio. Toskánsko má viac ako 30 DOC (Denominazione di Origine Controllata) a viac ako 6 oblastí DOCG (Denominazione di Origine e Garantita). Najviac vín sa vyrába z modrých odrôd, ale nájdu sa aj pozoruhodné biele vína. Oblasť Bolgheri DOC je rýchlo rozvíjajúcou sa oblasťou Toskánska. Červené vína vyrobené v Bolgheri sa musia scelovať z odrôd Cabernet, Merlot alebo Sangiovese. Oblasť Bolgheri je najideálnejšou oblasťou pre pestovanie Cabernetu Sauvignon. Oblasť Val di Cornia DOC sa stala domovom pre Merlot. Pôdy vo Val di Cornia DOC obsahujú podstatne viac ílu ako v Bolgheri, čo viac vyhovuje Merlotu.

Klimatické podmienky: Podnebie Toskánska je ovplyvnené stredomorským a alpským prúdením vzduchu. Priemerný úhrn zrážok je 830 mm ročne, priemerná teplota je 15°C.

Pôdne podmienky: Pôdy v tejto oblasti sú prevažne piesčito-hlinité, svahovité.

Pestované odrody: Najviac pestovanou odrodou je modré Sangiovese, potom Cabernet Sauvignon, Canaiolo, ale aj biela Malvasia, Moscatello, modré Gamay, Barbera.

ChiantiCHIANTI
Významnou oblasťou Toskánska je Chianti. Pôvodná oblasť Chianti bola v roku 1716 jednou z prvých vymedzených vinárskych zón. Bola obmedzená na územie v okolí obcí Radda, Gaiole a Castellina, neskôr sa k nim pridala obec Greve. Práve tu sa vyrába Chianti Classico. Z ďalších podoblastí Chianti je najviac cenená oblasť Chianti Rufina východne od Florencie. V tejto oblasti vznikajú elegantné a dlhoveké vína. Ďalšími podoblasťami sú Chianti Colli Senesi nad Seinou, Chianti Colli Fiorentini, Colline Pisane a Colli Aretini a Chianti Montalbano. Celé územie je rozsiahlejšie než vinárska oblasť Bordeaux. Všetky vína vyrobené na tomto území sa smú stáčať pod jednoduchým názvom Chianti. Chianti sa vyrába z 80 – 100% Sangiovese, ktoré vyzrieva v malých alebo veľkých drevených sudoch. Pestovateľské plochy oblasti Chianti Classico ležia v nadmorskej výške 250-500 metrov nad morom, niektoré aj vyššie. Je umením a priam výzvou dopestovať v takýchto podmienkach (vysoká poloha, vlhká a studená jeseň) Sangiovese s bohatou kyselinou, dobrým cukrom a trieslovinami.

MONTALCINO
Plocha vinohradov v Montalcine je 2000 ha. Plochy sa rozprestierajú medzi Val d´Orcia, kde na ťažkej ílovitej pôde vznikajú v nadmorskej výške 150 metrov najelegantnejšie vína, až k pôdam slieňovým s názvom galestro, ležiacim južne od Montalcina vo výške 500 metrov nad morom, ktoré prinášajú elegantné aromatické vína. Montalcino bola prvá oblasť kategórie DOCG. Známym vínom oblasti Montalcino je Brunello di Montalcino a jeho ľahšia verzia Rosso di Montalcino. Vína sa tu vyrábajú hlavne z odrody Sangiovese.

MONTEPULCIANO
Oblasť Montepulciano susedí s Montalcinom na východe a majú svoju vlastnú apeláciu Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Ak chcú vyrábať v Montepulciane Vino Nobile, musí obsahovať minimálne 70% odrody Sangiovese. Väčšina vinárov vyrába Vino Nobile so 100%-ným Sangiovese, ale niektorí uprednostňujú kupáže. Väčšina viníc sa nachádza v nadmorskej výške od 250 do 600 metrov nad morom. Priemerný úhrn zrážok v Montepulciane je 740 mm a pôda je tu piesčitá. Najznámejším vínom Montepulciana je vin santo – oranžovo sfarbený, sladký nektár s intenzívnou chuťou, dymovou arómou a dlhou dochuťou, ktorý vzniká z odrôd Malvasia bianca, Grechetto bianco alebo Trebbiano toscano.

Použité zdroje:
Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 174-182
en.wikipedia.org/wiki/Toscana_%28wine%29www.winecountry.it/regions/tuscany/
Foto: www.cellartours.com

Najčítanejšie články »