Diskusné fórum

Nehoda pri kvaseni

Viliam 10.11.2016 - 16:46 počet príspevkov: 3

Dobrý deň, včera večer som prvý krat robil šípkove víno (2 krát 5l demižon). Dnes poobede mi z jedneho vystrelilo uzáver. Bol som pri tom a v sekunde som uzáver opäť nasadil. Počas tých pár sekund z demižóna unikal prúd peny. Neviem či sa do demižóna dostal vzduch. Moja otázka znie či má cenu nechať víno ďalej kvasiť? Vadilo by ak sa tam dostane trochu vzduchu?

Reagovať
captcha Odpíšte
písmená

Zmeniť kód

Zatvoriť
  • Marek 12.11.2016 - 23:34

    Urcite sa tam vzduch nedostal lebo ho vytlacil von ten CO2 (pena). A keby sa tam aj dostal tak to nevadi pocas kvasenia.

  • moll 23.11.2016 - 18:14

    máte demižón při kvašení natvrdo uzavřený zátkou? Tak to asi zase vystřelí a po snížení tlaku opět vypění. Při kvašení má být uzavřený kvasnou zátkou a nebo levněji jen třeba mikrotenovým sáčkem (je částečně propustný, nafoukne se, ale uchází a nepraskne) A má tam být asi 1/3 volného místa, protože často hodně pění. Pokud pěnil, vzduch tam určitě nevnikl. Nečistoty jsou těžší, někdy mohou jít i proti proudu pěny, ale je to nepravděpodobné. A pokud to dobře kvasí, kvasinky dokáží vetřelce spolehlivě zlikvidovat. Takže není třeba se bát a klidně pokračujte.

  • hledasemeno 11.5.2017 - 00:30

    Samozrejme, ze by to vadilo, mohla by nastat porucha casoprostoru, alebo totalna porucha mozgu (este horsia nez je ta ciastocna)