Diskusné fórum

Zastavenie fermentácie a dosladenie

Slavo 10.11.2015 - 21:58 počet príspevkov: 3

Zdravím,
chcel by som spraviť sladké víno. Po fermentácií by som ho chcel dosladiť. Bojím sa však toho, že sa kvasenie znova rozbehne vo fľašiach. Ako docieliť toho, že bezpečne zastavím akúkoľvek ďaľšiu fermentáciu po dosladení ?

Napadlo ma nechať víno dokvasiť na 13,50% alkoholu, čo je horná hranica kvasiniek, ktoré som pridal. Následne pridať cukor a stočiť do fliaš. Teoreticky by sa nemalo rozbehnúť ďalšie kvasenie, pretože obsah alkoholu nedovolí kvasinkám ďalej pracovať. Avšak nemôže sa stať, že ich nahradí nejaký "divoký kmeň", ktorý ma maximálnu hranicu alkoholu väčšiu a kvasenie bude dalej pokračovať?

Ďakujem za všetky rady.

Reagovať
captcha Odpíšte
písmená

Zmeniť kód

Zatvoriť
  • Palo 1.8.2016 - 09:40

    Ahoj, "divoky kmen kvasiniek" ti urcite kvasit nezacne, kedze je schopny dosiahnut len 8 - 10% alkoholu. Skladovanim v chladnej pivnici po skonceni kvasenia by si mal riziko opatovneho kvasenia minimalizovat. Najspolahlivejsie riesenie je po skonceni kvasenia pridat rozdrvenu tabletu disiricitanu draselneho v malom mnozstve vody a poriadne zamiesat. pockaj 2 dni a vino stoc. Urcite kvasit nezacne. Viac postupov a mnoho receptov je na mojej stranke: vinecko.6f.sk nechaj sa inspirovat ;)

  • Vladimír 4.8.2016 - 22:38

    Kľudne po vykvasení vína ale úplnom vykvasení môžeš stočiť A dosladiť ja to robím bežne A ešte sa ďalšie kvasenie nerozbehlo ale skúšal som už aj tak že som ho na začiatku dosladil na 25 stupňov cukornatosti A bolo síce silnejšie ale nebolo treba vôbec dosladzovať

  • Slavo 16.5.2017 - 08:36

    Super, dik za tipy, urcite skusim :)