MM , 27. sep 2014

VÍNO MRVA & STANKO, a.s.

Spoločnosť Víno Mrva&Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy. Naša produkcia vzrástla z pôvodných 12 tisíc na súčasných 400 tisíc fliaš. Je to hranica, ktorú vinárstvo v záujme zachovania špičkovej kvality neprekročí.

mrva stankoV dobe, keď trh i celá spoločnosť ešte len hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Víno Mrva&Stanko slovenské víno ako moderný nápoj. Víno ako obraz dynamickej krajiny, ktorá je schopná ponúknuť Európe až neobvykle odrodovo čisté víno. Víno harmonické v chuti i vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti, jasu a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov, to bola jasná výzva všetkým starým typom vín…

Trh spozornel, ľudia ochutnali niečo nové. Bolo to víno, ktoré symbolizovalo zmenu.

Sortiment tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre Víno Mrva&Stanko príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici. Súčasťou loga je faksimile podpisov Vladimíra Mrvu a Petra Stanka, ktorí nimi garantujú jedinečnú kvalitu svojho vína.

História

Spoločnosť Víno Mrva&Stanko vznikla v roku 1997. Založili ju dvaja priatelia: Peter Stanko, ktorý sa úspešne venoval reklame, a Vladimír Mrva, vinár s medzinárodnými skúsenosťami. Na konci dvadsiateho storočia obrodené Slovensko hľadalo cestu k modernému vínu. Vinárstvo Mrva&Stanko ponúkla nápoj, po ktorom spoločnosť túžila. Predstavilo odrodovo čisté, ľahké a svieže vína, prekvapujúce jasom a priehrštím ovocných tónov. Dokonalá harmónia v chuti a vôni, k tomu moderný dizajn fliaš ostro kontrastovali s dobovými ťažkými vínami. V predvečer milénia ľudia ochutnali víno, ktoré sa stalo symbolom zmeny.

Degustačná miestnosť

Degustačná miestnosť

Prvých 12-tisíc fliaš vyrobila spoločnosť v malej rodinnej pivnici v Zelenči pri Trnave. Rýchlo rastúci dopyt si vynútil väčšie priestory. Pokým firma nevybudovala moderné vinárstvo, produkovala víno v prenajatých družstevných pivniciach – vo Voderadoch a Mojmírovciach. Nový závod hľadiaci z okraja Trnavy k vínorodým Malým Karpatom bol otvorený v roku 2004. Úspechy na domácej a medzinárodnej vinárskej scéne spolu so sériou skvelých ročníkov zvyšovali nielen hlad po víne, ale aj túžbu fanúšikov značky Mrva&Stanko vychutnať si víno priamo v mieste jeho zrodu.

Toto očakávanie začal napĺňať najprv privátny archív a v roku 2010 milovníci vína vkročili do novej sudovej pivnice s kapacitou 120-tisíc litrov vína. Pod jej mohutnou klenbou objavili z prítmia vystupujúce veľkolepé drevené sudy s kapacitou od dvoch po osemtisíc litrov vína. Dozrievajú v nich špičkové červené vína. Posvätnú atmosféru pivnice stráži batéria 240 barikových sudov každý s objemom 225 litrov. Súčasťou vinárstva sa stal penzión s trinástimi dvojlôžkovými izbami, ktoré umožňujú návštevníkom komfortne si vychutnať degustáciu.

V predajni vína si možno okrem obľúbeného moku vybrať rôzne vinárske doplnky a predmety. Priľahlá konferenčná sála ponúka na rokovanie či zábavu spojenú s ochutnávkou 70 miest a dobré stolovanie zabezpečuje vlastná kuchyňa. V priebehu pol druha desaťročia vybudovalo Vinárstvo Mrva&Stanko ucelený komplex. Očarí svojím architektonickým stvárnením a vzrušujúcim kultovým prostredím vína. Nikde tak dobre nechutí víno, ako tam, kde sa narodilo.

Vína z produkcie Mrva & Stanko kúpite online tu >

Degustácie:

Poďte sa s nami pozrieť na miesto, kde dozrievajú vína Mrva&Stanko. V rozľahlej pivnici odpočívajú v barikových sudoch a nerezových tankoch a čakajú, kým príde ich čas ísť do fľaše, aby sa mohli ocitnúť na vašom stole a spríjemniť vám chvíle pohody.

mrva

Bariková pivnica

Technológia:

Ani s najprogresívnejším vybavením nie je profesionálna výroba vína jednoduchý proces. Pracovníci firmy musia okrem jej ovládania poznať biotechnológie i mikrobiológiu, aby vedeli správne zvoliť vhodný spôsob spracovania hrozna. Samozrejmý je cit pre víno v každej etape jeho výroby. Biele hrozno sa spracúva s veľkou pozornosťou. Najprv sa odstopkuje, potom šetrne vylisuje. Mušty sa odkalia a nasleduje riadené kvasenie. Víno zrie v antikorových tankoch pri nízkych teplotách, aby sa zachovali aromatické a buketné látky, ktoré sú typické pre severnú vinohradnícku oblasť, v ktorej sa nachádza Slovensko. Červené vína sa po odstopkovaní nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii nielen farbiva, ale aj tanínov a buketných látok. Po vylisovaní nastáva proces tzv. jablčno-mliečnej fermentácie a následne vyzrievanie v drevených sudoch. Ružové víno sa vyrába z Cabernetu Sauvignon a Frankovky modrej. Hrozno sa jemne lisuje bez predchádzajúceho nakvášania, čím budúce víno získava jemnú ružovú farbu a celé spektrum nádherných aromatických látok.

mrvaKontakt:

VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
Orešianska 7/A
IČO: 36 23 30 48 91701,
Trnava

SEKRETARIÁT (informácie):

tel.: +421 (0)33 59 147 11
fax: +421 (0)33 55 460 23
e-mail: sekretariat@mrvastanko.sk

VÍNOTÉKA MRVA&STANKO

tel.: +421 33 59 147 14
e-mail: pedajna@mrvastanko.sk

OTVÁRACIE HODINY
Pondelok – piatok: 8:00 – 12:00 / 12:30 – 16:30

www.mrvastanko.sk

Najčítanejšie články »