100% Hroznový mušt Devín/Muller/Sauvignon blanc
Zvyškový cukor | sladké |
---|---|
Výrobca | Velkeer |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Velkeer
Samotné vinárstvo bolo založené v roku 2011, ale história výroby vína a vinohradníctva u tejto rodiny siaha do dávnej minulosti. Z rodinnej pivnice sa v roku 2011 presťahovali do pivnice na hone Perešek, nachádzajúcom sa nad obcou Veľký Kýr z južnej strany. Je osadená priamo vo vinohradoch, na najvyššom mieste kopca, čo dotvára peknú atmosféru pre degustácie pod holým nebom.
Vo Velkeere momentálne obhospodarujú 17 hektárov vinohradov. Najstarší vinohrad s názvom Kántorov, bol vysadený v roku 1973, ako ucelená plocha Rizlingu vlašského. V roku 2005 tento vinohrad obnovili, následne vysadili odrody Rizling rýnsky a Sauvignon blanc. V roku 2014 sa pustili do výsadby ich najrozľahlejšej vinice Perešek. V roku 2019 vysadili najmladší vinohrad na hone Kövecses. Poloha týchto vinohradov praje najmä tradičným odrodám ako sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Medzi osvedčené odrody patrí taktiež Sauvignon blanc, ktorému vyhovujú chladnejšie noci počas dozrievania a tiež Dunaj a Pálava, ktoré počas teplých slnečných dní absorbujú teplo z celodenného slnka.
Od roku 2012 vytvárajú každoročne netypické ružové cuvée s názvom Tri Ruže. Tri Ruže vznikli ako úmysel, spojiť tri najlepšie ružové vína ročníka. Postupne sa toto víno stalo jedným z ich najpredávanejších a dodnes sa teší veľkej obľube.
Práca v pivnici je pre vývoj vína veľmi dôležitá, preto sa v nich snažia zachovať čo najsilnejší odkaz na terroir. Jedinečná pôda a poloha vinohradov okolo Veľkého Kýru prináša vyvážený pomer cukrov a kyselín v hrozne. Pre vinára je vždy výzvou vyrobiť každoročne z rovnakej vinice zaujímavé biele a červené víno so znateľným rukopisom terroiru. Či sa im to vo Velkeere darí, si môžete sami overiť.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte mušt poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Mušt je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.