Bordeaux Blend, čiže "Bordeaux zmes, alebo cuvée", je označenie pre tradičné cuvée z regiónu Bordeaux vo Francúzsku. Ide o tradičnú zmes viacerých červených odrôd hrozna, ktorá preslávila vína z tohto regiónu. Má korene ešte v 18. storočí. Tradične sa skladá z piatich hlavných odrôd: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec. V závislosti, odkiaľ víno pochádza, mení sa aj zloženie:

„Pravý breh“ Bordeaux
Oblasť Libournais alebo Pravý breh, ako sa neformálne nazýva, vyrába vína na báze Merlotu. Vína z pravého brehu sú známe svojím odvážnym štýlom a kvôli proporciám Merlotu bývajú o niečo hladšie, s jemnejším tanínom.

Hrozno oblasti Libournais (v poradí dôležitosti):
- Merlot (zvyčajne viac ako 60 % zmesi)
- Cabernet Franc

„Ľavý breh“ Bordeaux
Ľavý breh Bordeaux obsahuje dva hlavné regióny, Médoc a Graves, z ktorých každý má niekoľko menších apelácií. Na ľavom brehu je Cabernet Sauvignon primárnou zložkou, ktorá vínam prepožičiava korenistú chuť a výraznejšie taníny.

Hrozno z oblasti Médoc a Graves (v poradí dôležitosti):
- Cabernet Sauvignon (zvyčajne viac ako 60% zmesi)
- Merlot
- Cabernet Franc
- Malbec
- Petit Verdot (zvyčajne menej ako 2 % zmesi)

V posledných rokoch sa však zloženie Bordeaux Blend mení. Zmena podnebia a nové výrobné technológie umožňujú pestovať nové odrôdy hrozna a experimentovať s novými zmesami. Niektorí výrobcovia používajú aj odrody hrozna ako sú napríklad Carmenere alebo Petit MansengArinarnoa, Castets, Marselan or Touriga Nacional.

Bordeaux Blend je stále obľúbená po celom svete a na jej základe vznikli niektoré z najlepších vín na svete. Aj napriek zmene odrôd a technológií, Bordeaux Blend zostáva výnimočnou zmesou, ktorá prináša unikátnu chuť a vôňu regiónu Bordeaux do pohárov na celom svete.