Najlepšie ročníky Bordaux 2016 sú hlboké a intenzívne, ale zároveň pulzné so skutočným pocitom energie. Ročník 2016 priniesol v Bordeaux majiteľom chateus množstvo výziev, ale ideálne počasie v najkritickejšom období roka vynahradilo prvé boje vinobrania.

Ročník 2016 stvoril pozoruhodné vína. Slovo, ktoré ich vystihuje je rovnováha. Z technického hľadiska sa ročník 2016 v Bordeaux môže pochváliť tanínmi, ktoré v mnohých prípadoch prevyšujú taníny vín z masívnych ročníkov ako je rok 2010. Najlepšie ročníky roku 2016 sú napriek tomu absolútne harmonické, pričom taníny sú sotva postrehnuteľné. Rok 2016 Bordeaux má tiež obrovskú energiu a jasné, kyslé profily. Jedným z výsledkov neobvyklého vegetačného obdobia je, že alkohol vo vínach sa pohybuje o 0,5% až 1% nižšie, ako je bežné v posledných rokoch.

   ,,Niektorí vinári v Bordeaux označujú ročník 2016 za „druhý príchod Bordeaux“ kvôli celkovej vynikajúcej kvalite vín a ich jedinečnému charakteru. A po ochutnaní viac ako 1 300 vín z roku 2016 pred niekoľkými týždňami v Bordeaux musím súhlasiť. „ hovorí James Suckling. Tvrdí, že medzi jeho 100-bodové vína z ročníka 2016 patria: Cos-d’Estournel, Haut-Brion, Lafite Rothschild, Le Pin, Léoville Las Cases, Mouton Rothschild, Pavie a Pétrus.

 ,,Najlepšie červené vína Médoc od roku 2010 sú pravidlom, hoci niekoľko chateau prinieslo aj vynikajúce vína z roku 2015, najmä v Margaux a južných častiach Médocu a ľavého brehu všeobecne. Od sezóny en primeur sa vo fľaši vylepšilo množstvo vín z Bordeaux 2016. Na pravom brehu je Pomerol obzvlášť zvýraznený. Vína majú silu a potenciál starnutia. ,, Jane Anson.

Ročník 2016, popredný francúzsky región Bordeax „pálil na všetky valce”. Na veľmi vysokej úrovni vína vykazujú nádhernú ovocnú čistotu a komplexnosť … dobrú hustotu a koncentráciu a dokonale vyzreté taníny, ktoré sršia zmyselom pre triedu a eleganciu. “ Robert Parker.