Termín víno „en primeur“, tiež známe ako "wine futures", sa týka vína, ktoré ešte nie je dostatočne vyzreté aby bolo uvoľnené na predaj, no výrobcovia ponúkajú možnosť znalcom (aj laikom) nakúpiť ho vopred.

Ide o zaujímavý koncept, ktorý má svoje korene v Bordeaux vo Francúzsku. V 18. storočí bolo v Bordeaux obvyklé, že vinohradníci predávali víno hneď po zbere z úrody. Keďže v tom čase bolo ťažké dlhšie skladovať veľké objemy vína, niektorí zákazníci si vína kúpili a nechali ich vyzrievať vo vlastných pivniciach. Tento predajný model sa neskôr vyvinul do súčasného systému predaja vína „en primeur“.

En primeur víno sa obvykle predáva v apríli a máji, niekoľko mesiacov po zbere hrozna. Víno sa síce nachádza stále v pivniciach u výrobcov (a tu bude aj ďalej zrieť pod odborným dohľadom ešte niekoľko rokov), no výrobcovia na špeciálnych ochutnávkach dajú možnosť verejnosti ochutnať tieto mladé vína a kúpiť si ich za zvýhodnené ceny, pričom vína výrobca dodá až po ukončení zrenia.

V závislosti od kvality ročníka môže byť cena vína en primeur rôzna, všeobecne však platí, že takto je možné nakúpiť vína lacnejšie. V súčasnosti sa tento spôsob predaja vína využíva nielen v Bordeaux, ale aj v iných častiach sveta. En primeur vína sa predávajú v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Novom Zélande a v mnohých ďalších krajinách.

Aj keď tento predajný model môže byť pre zákazníkov zaujímavý aj ako investičná príležitosť, je dôležité mať na pamäti, že nakupovanie en primeur vína nie je bez rizika. Zákazníci sa môžu stať obeťou podvodov alebo manipulácie s cenami, pretože cena en primeur vína závisí od kvality ročníka a od toho, ako sa bude víno vyvíjať počas skladovania – čo nie každý vie správne odhadnúť. Tento spôsob nákupu Bordeaux vín dlhodobo a úspešne využívame aj my, vo Víno.sk. Ak teda máte nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať, radi vám pomôžeme!