Málo známa odroda, ktorá má svoj pôvod na Slovensku. Vznikla pod rukami Doroty Pospíšilovej a čaká, kedy bude uznaná a bude patriť medzi registrované odrody.

Pôvod a rozšírenie: Odroda vznikla vo VÚVV v Bratislave, keď v roku 1965 Dorota Pospíšilová skrížila dva inzuchtné semenáče Tramín červený x Veltlínske červeno-biele. Hetera je prihlásená do ŠOS ÚKSÚP a od roku 2004 je právne chránená.

Morfológia: List je stredne veľký, okrúhly, 5-7-laločnatý, hlbšie vykrajovaný.Vrchné výrezy sú zakryté s trojuholníkovým priesvitom, spodné sú otvorené, okrúhle. Čepeľ je mechúrikovitá, na spodnej strane husto chĺpkatá. Stopkový výrez je zakrytý vajcovitým priesvitom a okrúhlym dnom. Stopka je kratšia. Strapec je stredne veľký, výrazne krídlatý, hustejší. Bobuľa je malá, guľatá, tmavočervená, dužina je mäsito-rozplývavá, chuť obsažná, šupka je stredne pevná.

Fenológia: Pučanie je neskoré, bobule začínajú mäknúť začiatkom septembra a zber hrozna začína v druhej dekáde októbra. Odroda je odolná voči jarným mrazom, stredne citlivá je na zimné mrazy, stredne odolná je aj voči stresu spôsobeným suchom.

Agrobiológia: Hetera je vhodná do teplých oblastí a hlbokých pôd. Je veľmi rodivá, dosahuje výnosy 16-19 ton/ha, cukornatosť muštov sa pohybuje v rozmedzí 25-29 °NM pri koncentrácii kyselín 8-9 g/l. Z chorôb je náchylnejšia na peronospóru, dobre odoláva botrytíde.

Enológia: Hetera patrí medzi vzácne odrody, ktoré pri vysokej úrodnosti poskytujú aj vysokú cukornatosť. Pri vyššej cukornatosti nad 23 kg.hl-1 poskytuje prírodne sladké vína s typickou chlebovinkou a dlhou dobou zretia. Pri nižšej cukornatosti sú vína hrubšie, preto je treba každoročne so zberom hrozna počkať.

Použité zdroje: Pospíšilová, D., a kol., 2005: Ampelografia Slovenska, str. 262 www.akevino.sk www.vinokmeto.sk www.vistuckivinari.estranky.sk FOTO: www.akevino.sk, www.vinicavino.sk