Hron patrí k slovenským novošľachtencom, ktoré vznikli usilovnou prácou pani Doroty Pospíšilovej a jej kolegov. Dnes môžeme ochutnávať víno z tejto krásnej odrody.

Pôvod a rozšírenie: Hron vznikol v roku 1976 vo VÚVV v Bratislave, kedy Dorota Pospíšilová skrížila odrody Castets x Abouriou noir. Po krížení vybrala najvhodnejší semenáč, ktorý bol označený ako 3/22. Odroda sa osvedčila v skúškach a bola v roku 2004 prihlásená do štátnych odrodových skúšok ÚKSUP. Od tohto roku získal Hron právnu ochranu, a od roku 2011 je aj registrovanou odrodou.

Morfológia: List je stredne veľký, päťuholníkový, 5-laločnatý, plytko až stredne hlboko vykrajovaný. Čepeľ je plytko mechúrikovitá, na spodnej strane hladká. Stopkový výrez je zakrytý so štrbinovým priesvitom. Stopka listu je krátka, hladká. Strapec je strene veľký, kónický, skôr redší, krídlatý. Bobuľa je stredne veľká, guľatá, modrá. Šupka je stredne pevná, dužina mäsito-rozplývavá, kabernetovej chuti.

Fenológia: Odroda Hron neskoršie pučí, tým sa vyhýba jarným mrazom, ale býva náchylnejšia na zimné mrazy. Hron je dobre odolný voči chorobám a škodcom, je viac náchylnejší na napadnutie múčnatkou (Oidium). Hrozno dozrieva stredne neskoro.

Agrobiológia: Rodivosť tejto odrody partí k stredným, pohybuje sa v rozmedzí 7-14 t/ha, cukornatosť muštu býva od 20-24 °NM, pri koncentrácii kyselín 8-11 g/l. Odroda Hron je náročná na bezmrazové polohy, ako aj na hlboké, teplé, výživné pôdy.

Enológia: Hron poskytuje vynikajúce vvína tmavej farby, zamatové, s výraznou, ale nevtieravou kabernetovou arómou, s dlhým potenciálom na vyzrievanie.
 

Vína odrody Hron kúpite online tu >


Použité zdroje: Pospíšilová, D. a kol., 2005: Ampelografia Slovenska Vinič a vino, Odborný časopis pre vinohradníkov a vinárov, Bratislava cs.wikipedia.org FOTO: pivnicka.pravda.sk; www.vitisselect.com.