Radi by sme Vám predstavili najstaršie španielske vinárstvo v oblasti Rioja, ktorým je Marqués de Riscal. V roku 1858 toto vinárstvo založil Guillermo Hurtado de Amézaga. Od samého začiatku je vinárstvo považované za úplnú špičku v španielskom vinárskom svete.

Rioja je najslávnejšou vinárskou oblasťou Španielska. V roku 1991 získala apeláciu „Denomination of Origen Calificada“ (DOCa), ktorá sa vzťahuje na vína tej najvyššej kvality. Každé vinárstvo používa vlastný pomer jednotlivých odrôd hrozna, avšak väčšinou sa jedná práve o odrody Tempranillo, Garnacha a Mazuelo.

Marqués de Riscal ako prvé nefrancúzske vinárstvo získalo „diploma de honor“ na výstave v Bordeaux. Následne bol tento diplom pridaný aj na etiketu vína. Do dnes ho nájdete na vínach zaradených do kategórie Reserva a Gran Reserva. Pre pripomenutie týchto pojmov len v krátkosti. Reserva znamená že víno ide na trh až po 3 rokoch, z toho musí zrieť minimálne 24 mesiacov v barikových sudoch a následne rok vo fľaši. Gran Reserva sú vína z výnimočných ročníkov s mimoriadnym potenciálom zrenia. Víno môže ísť do predaja najskôr po 5 rokov, z toho aspoň 24 mesiacov zreje v barikových sudoch a minimálne 36 mesiacov vo fľaši. No niektoré z týchto vín zrejú v sudoch aj viac ako 48 mesiacov.

Neskôr Marqués de Riscal začali aj s výrobou bielych vín z oblasti Rueda. V roku 1974 sa predstavili s prvým bielym vínom z odrody Sauvignon blanc. Kvalita nasledujúcich ročníkov ich naviedla k tomu, aby sa v roku 1980, ako jedno z vinárstiev tejto oblasti postavili za vznik DO Rueda.

S príchodom nového storočia začalo vinárstvo Marqués de Riscal projekt Mesto vína, ktorý bol krokom do budúcnosti s výstavbou novej budovy vinárstva a hotela pre väčší rozvoj vinárskej turistiky v oblasti Rioja. Tento projekt bol dokončený, slávnostne otvorený v roku 2006 a jeho súčasťou je hotel, ktorý navrhol známy kanadský architekt Frank O. Gehry.

V roku 2014 vybral toto vinárstvo svetoznámy časopis Wine Enthusiast za Európske vinárstvo roku. Súčasný Marqués de Riscal je jedným z najstarších, ale tiež najväčších vinárstiev v oblasti Rioja, so 150-ročnou tradíciou. O týchto tvrdeniach sa môžete presvedčiť aj sami stačí si len vybrať.

Na zdravie!