Je najznámejším zo skupiny alkoholizovaných vín. Pochádza z údolia rieky Duoro v Portugalsku. Miestny opát z Lamega dorábal v 17. storočí víno tak, že doň počas fermentácie pridával brandy, čím sa zachovala jeho prirodzená sladkosť.

Dvoch anglických obchodníkov toto víno očarilo natoľko, že kúpili všetky zásoby a poslali ich loďou domov. Briti tak postupne, aj napriek reštrikciám zo strany Portugalska, naplno rozvinuli obchod s portským po celej Európe. Existuje 48 modrých a bielych muštových odrôd viniča vhodných na výrobu portského. Tento fakt vysvetľuje veľké senzorické rozdiely medzi jednotlivými portskými vínami v rámci toho istého typu.

K šestici najlepších odrôd patria: Touriga nacional, Tinta cao, Tinta roriz, Tinta barroca, Touriga Francesca a Tinta amarela. Vôbec najlepšou varietou zo všetkých je Touriga nacional, z ktorej sa dorába i známe portugalské červené Dao.

Doliehovanie portského sa deje počas fermentácie. Do 440 litrov kvasiaceho muštu sa pridá 110 litrov čistého vínneho destilátu aguardente (77 obj. % alkoholu) vtedy, keď obsah cukru v mušte klesne približne na 90 g/l. Pridávaný destilát nijako neovplyvňuje vôňu ani chuť vína. Jeho sladkosť pochádza z neprekvaseného cukru v základnom mušte.

Suchšie typy portského fermentujú dlhšie a vyžadujú menší prídavok aguardente. Obzvlášť sladké portské sa sceľuje s väčším objemom aguardente. V ideálnom prípade ohnivosť aguardente pridávaného na zastavenie fermentácie príjemne harmonizuje s ovocnosťou a prírodnou sladkosťou portského vína. Po scelení jednotlivé typy portského ďalej vyzrievajú v sudoch alebo fľašiach. S výnimkou bieleho portského jestvujú dva základné typy, z ktorých sú odvodené všetky ostatné varianty: rubínové (Ruby) vyzrievajúce vo fľašiach a žltohnedé (Tawny) vyzrievajúce v sudoch (oxidatívnou formou).

Porto sa detailnejšie delí do 3 veľkých kategórií:

1. BLENDED PORT

a, White Port – zreje min. 2 roky v nerezovom tanku, môže byť aj suché
b, Ruby Port – zmes mladých min. 3 ročných portských zrejúcich v antikoroch
c, Tawny Port – zmes bielych a červených portských, zrenie v dubových sudoch do 5 rokov

2. DATED PORT

a, Premium Port – silnejšia a lepšia verzia Ruby Portu – 5-7 rokov tank alebo sud
b, 10,20,30…years old Tawny – zmes vín rôznych ročníkov, každý rok sa asemblujú nanovo, číslo na etikete neznamená skutočný vek vína, ale jeho štýl
c, Colheita Port – Tawny špičkového ročníka, min. 7 rokov v dubovom sude

3. VINTAGE PORT

a, Late Bottled Vintage – 4-6 rokov v sude, potom flašované, na etikete je väčšinou rok fľašovania a vždy ročník, víno ma príjemný oxidatívny charakter, možno ho nechať otvorené niekoľko týždňov bez ujmy na kvalite
b, Vintage Port – kráľ portských, najdrahšie a najlepšie portské, 2 roky sud, potom zrenie bez filtrácie vo flaši, môže zrieť storočia, dekantácia nutná – tvorí depot

Portské víno zakúpite online tu >


Photo by: By mats eye - Flickr: The Douro Valley, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30033734