Kampaň En-Primeur 2022 sa oficiálne začína už zajtra a my sme sa práve vrátili z Bordeaux. Tu nájdete zopár našich poznámok týkajúcich sa kvality tohto ročníka, keďže ako účastníci "veľkého týždňa" sme mali tú výsadu ochutnať veľkú časť mladých vín vopred. Či už počas degustácií v UGC, ale aj priamo v samotných Chateau.

Všeobecne môžeme povedať, že ročník 2022 je naozaj veľký – ba dokonca veľmi veľký ročník! Nie je to náhoda, ale výsledok klimatických podmienok, ktoré, hoci boli extrémne, dokázali vytvoriť hrozno vynikajúcej kvality a zrelosti.

POČASIE:

Po pomerne suchej zime nasledovali v marci dosť chladné noci, čo umožnilo mierne oneskorené pučanie v porovnaní s rokom 2021 – to zabránilo väčším stratám spôsobenými mrazmi, ktoré sa vyskytli na začiatku apríla.

Od mája sa teploty skokovo zmenili na letné, s dennými teplotami cez 30 °C. Rast sa urýchlil a ročník sa začal meniť na „skorý“. Kvitnutie začalo v polovici mája a napriek zopár miestnym krupobitiam prebiehalo všetko dobre. V júni však prišlo prvé obdobie horúčav. Tieto horúčavy pretrvávali a ešte zosilneli v júli, kedy sa bobule začínajú vyfarbovať.

August bol opäť horúci a suchý, ale s nocami s prijateľnými teplotami a veľmi nízkou zrážkovosťou. Tieto podmienky sú priaznivé pre zrenie červených odrôd hrozna a najmä pre hromadenie fenolických zlúčenín. Prvé červené hrozno sa začalo zbierať začiatkom septembra a počas zberu bolo počasie veľmi priaznivé a umožnilo zbierať hrozno v dokonalej zrelosti.

Čo sa týka bielych vín, horúce a suché ročníky nie sú pre nich najpriaznivejšie. Hoci teploty viedli k nízkym hladinám kyseliny a vysokému obsahu cukru, júnové zrážky pomohli udržať vínam prijateľnú sviežosť. Hrozno sa zbieralo v historicky skorom termíne, v dokonalom zdravotnom stave. Budú to vína dobrej kvality.

OCHUTNÁVKY:

U červených vín je ťažké sa rozhodovať medzi jednou či druhou apeláciou; celkovo však úroveň kvality bola veľmi príjemným prekvapením! Rozdiely bolo možné skôr badať v spracovaní, v samotnej vinifikácii a prístupe vinára.

Niektorí sa rozhodli pre eleganciu; dokonalá rovnováha a dlhá dochuť, veľmi výrazné taníny, ale bez drsného vnemu... Tieto vína budú určite vhodné na rýchlu spotrebu, ale budú schopné i vyzrievania, I keď ich zenith bude bližšie ako obyčajne.

Iní sa zase zamerali na vína, ktoré sa viac sústreďujú na silu (ako bolo v módnym trendom pred niekoľkými rokmi v Bordeaux) - ak máte radi tento štýl, určite si to užijete! Väčšia koncentrácia, výborná rovnováha a veľmi dlhá dochuť... Vína, ktoré sa budú vekom iba zlepšovať a na svoj zenith si počkajú dlhé a dlhé roky.

Pokiaľ ide o biele vína, je to dobrý ročník - ale nie veľký ročník, čo sa často deje práve vtedy, keď sú podmienky pre červené vína výnimočné. Pekná rovnováha a príjemná kyslosť, zvodné citrusové tóny, ale nie taká elegancia ako v roku 2021.

CENY:

Ako každý rok je ťažké presne predpovedať, aké budú ceny. Ale vzhľadom na nízky výnos a európsku infláciu by ceny tohto ročníka mali iba stúpať...