Žiadne, alebo len minimálne svetlo, správna teplota a ideálna poloha – to všetko ovplyvňuje senzorické a chuťové vlastnosti uschovaného vína.

Víno na archiváciu
Nie všetky vína sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Napríklad mladé vína, ľahké a svieže akostné vína, či rosé, ktoré boli vyrobené reduktívnou metódou a zvyčajne majú šróbovací uzáver. Keďže sú svojím zložením predurčené na rýchlejšiu spotrebu (napr. počas príjemných letných večerov), väčšinou ich nie je možné skladovať viac ako rok, pretože by došlo k ich znehodnoteniu. Archivovať možno vína s vysokým obsahom aromatických látok, minerálov, s vysokým podielom kyseliniek a alkoholu. Z červených vín napríklad kvalitné vína z odrôd Pinot Noir, Malbec a i.; z bielych vín niektoré druhy cuvéečiek, plné rízlingy alebo putňové tokajské vína, ktoré boli vyrobené tradičnou oxidatívnou metódou a majú korkový uzáver. Samotný korok však nepredstavuje jednoznačnú indíciu, ktorá by naznačovala archívny potenciál vína. Naopak to ale platí vždy – každá fľaša archívneho vína musí byť uzatvorená korkom, aby vínu dovolil "dýchať". Vybrať si, ktoré víno sa oplatí archivovať a ktoré nie, je prvým a najdôležitejším krokom. Ak si nie ste istí, nechajte si radšej poradiť.

Správna poloha fľaše
Jedným z kľúčových faktorov, ovplyvňujúcich skladovanie vína, je poloha. Fľaša vína by mala byť uložená vo vodorovnej polohe – aby sa vzácna tekutina vo vnútri, nepretržite dotýkala korku. Korok totiž chráni víno pred prístupom nežiaduceho vzduchu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť kvalitu vína. Alebo ho dokonca zničiť. Zároveň sa neodporúča manipulovať s archívnym vínom, pokiaľ to naozaj nie je nutné. Víno potrebuje svoj priestor a pokoj na ďalšie rozvíjanie a harmonizáciu jednotlivých chutí.

Stála teplota a vlhkosť
Pre bezproblémové skladovanie vína je rozhodujúca stála teplota. Veľké výkyvy v teplote totiž vínu neprospievajú. Správna teplota by nemala presiahnuť +12°C. Ide samozrejme o teplotu, ideálnu pre dlhodobé skladovanie (v prípade krátkodobého, môže byť teplota pokojne aj vyššia; predovšetkým pri červených vínach). Vlhkosť by sa mala pohybovať na úrovni 65 – 80%.

Víno je najlepšie uchovávať vo vínnej pivnici, čo ale v bytových podmienkach nie je reálne. Preto, ak plánujete archivovať víno, odporúčame zadovážiť si chladničku na víno. Takáto domáca vinotéka zabezpečí stabilnú teplotu, ktorá sa dá podľa potreby regulovať. Vďaka nej je možné skladovať víno bez straty na kvalite.

Pozor na slnečné žiarenie
Okrem ideálnej teploty je potrebné zabezpečiť uloženie vína na vhodné tmavé miesto. Slnečné, a predovšetkým ultrafialové žiarenie, je spúšťačom nežiaducich procesov vo fľaši. Víno môže začať oxidovať či strácať aromatické látky; čo má zničujúce dôsledky na celkovú chuť a kvalitu vínu. Inak vedeli ste, že skladovanie fľaše na miestach s neónovým osvetlením vínu škodí? Ak teda máte doma alebo v reštaurácii policu nasvietenú neónom, víno premiestnite. Ochránite ho tak pred znehodnotením.

Pozrite si archívne vína v našej ponuke tu >