Veneto patrí k jedným z najznámejších vinohradníckych a vinárskych oblastí Talianska. Patrí do severovýchodnej časti Talianska. Nachádza sa tu 20 oblastí DOC (Denominazione di Origine Controllata) a k trom najznámejším patria Bardolino, Valpolicella a Soave. Vinárstvo v tejto oblasti bolo upevnené aj vznikom prvej vinárskej školy v roku 1885. Veneto bolo aj prvým regiónom, ktorý zaviedol tzv. vínne cesty.

Od regiónu Soave sa smerom na západ až ku Gardskému jazeru rozprestiera kopcovitá krajinu obklopujúca Veronu. Jej vulkanická pôda je natoľko úrodná, že vinič tu rastie "na každom kroku". Najdôležitejšou vinárskou oblasťou Veneta je Soave DOC. Kvôli kvalitatívnemu odlíšeniu vín vyrobených v tejto apelácii, boli zriadené dve vyššie kategórie a to: Soave Classico DOC a Soave Superiore DOCG. Z cibéb, ktoré sa vytvoria v tejto oblasti, sa vyrába sladké víno kategórie DOCG pod názvom Recioto di Soave. Vedľa Soave sa nachádza Valpolicella, ktorej zóna DOC prekračuje starú oblassť Classico až k hraniciam Soave.

Valpolicella Classico sa vyrába z vyššie položených viníc v okolí Fumane, San Ambrogio a Negrar. V okolí rieky Pád nie sú veľmi vhodné podmienky na pestovanie viniča, ale najznámejším menom je v tejto oblasti Lambrusco (okolie Modeny a z oblasti Sorbana). Lambrusco je perlivé červené víno výraznej ovocnej chuti. Oveľa väčšej obľube sa ale teší Prosecco, ktoré pochádza z východného kúta Veneta. Prosecco je talianskou obdobou španielskej cavy alebo francúzskeho champagne a vyrába sa z odrody Glera (Prosecco). Okrem oblasti Veneto sa prosecco vyrába aj vo Friuli Venezia Giulia, pričom najvyššiu kvalitu dosahuje v zónach DOCG v blízkosti Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Prosecco sa vyrába Charmatovou metódou (sekundárna fermentácia neprebieha vo fľaši ako pri tradičnej metóde, ale prebieha v nerezových tankoch, ktoré sa udržujú pod tlakom).

Klimatické podmienky: Celá oblasť Veneta je ovplyvnená kontinentálnou klímou. Vyskytujú sa tu dlhé teplé letá a chladné zimy. Priemerná teplota celej oblasti je 18°C, priemerný úhrn zrážok je okolo 860 mm ročne. V oblasti Veneta sa vyskytujú kvôli počasiu aj prívalové zrážky s možným krupobitím.

Pôdne podmienky: Z pôdnych typov sa tu nachádza vulkanická pôda, ktorá je veľmi úrodná a vhodná pre pestovanie viniča.

Pestované odrody: V tejto oblasti sa najviac pestujú odrody ako Garganega, Corvina a Trebbiano. Prípustnými odrodami sú aj Chardonnay a Pinot blanc avšak smú sa len kupážovať ak je základom Garganega (až 70%). Z modrých odrôd sa pestuje Merlot, Cabernet franc a autochtónna odroda Raboso.

Víno z oblasti Veneto kúpite online tu >

 

Použité zdroje: Johnson, H., Robinsonová, J., 2009: Svetový atlas vína, Vydavateľstvo IKAR, str. 166-171 www.vinodeivini.sk www.winecountry.it/regions/veneto en.wikipedia.org/wiki/Veneto_wine Foto:https://en.wikipedia.org/wiki