Posledné pridané
-
Deň modranského vína 2024
April 09 2024 -
Krištáľové rieslingy od rieky Ruwer
March 20 2024 -
Trendové/netrendové Chardonnay a podoby Veltlínu?
February 29 2024 -
Rodinné vinárstvo Juran z Modry
February 28 2024 -
Pomôžte nám s inventúrou
January 15 2024
Je veľmi dôležité, aby víno ktoré chceme degustovať či konzumovať malo určitú teplotu za ktorej sa uvolní vôňa a chuť. Víno pri veľmi nízkej teplote je uzavreté a skrýva všetky svoje prednosti. Naopak veľmi teplé víno uvoľnuje nadmerné množstvo alkoholu.
Oprorúčané teploty vín pri konzumácii:
sekty, champagne, aperitívy | 5 – 8 °C |
ľahké biele vína / akostné, kab. / | 8 – 10 °C |
polosuché a aromatické | 9 – 11 °C |
vína s privlastkami neskorý zber a ružové vína | 11 – 12 °C |
vína s prívlastkom bobuľový výber, slamové víno, ľadový zber a mladé, ľahké červené vína | 12 – 14 °C |
bežné, červené vína | 14 – 17 °C |
staršie a ťažšie červené vína | 16 – 20 °C |
Tip: Ak nalievate víno do pohárov, ktoré majú izbovú teplotu, podchlaďte víno o 2 – 3 ° Celzia.
A ozaj počuli ste už o vete, že "červené sa má konzumovať pri izbovej teplote"? Ona je pravdivá, no priemerná teplota našich príbytkov bola v čase jej vzniku okolo 18-19 stupňov, nie dnešných 22-23 :)
Súvisiace produkty