Najvyššie položené, úradne uznané vinohrady na Slovensku ležia na juhozápadnom úpätí Štiavnických vrchov nad Pukancom. Nachádzajú sa v nadmorskej výške 507 metrov, ktorá je rekordná nielen na Slovensku, ale aj v rámci susedných štátov. Vína z pukanských vinohradov patria do kategórie horských vín. Poloha južných úbočí a pôdne podložie bývalého stratovulkánu vytvárajú dobré pestovateľské podmienky a špecifický terroir pre výrobu sviežich, minerálnych, korenistých a aromatických vín.
 
   V okolí Pukanca sa tiahnu vinice od výšky 360 až po 507 metrov nad morom. Viac ako slnko, však pukanské vína obohacuje miestne sopečné podložie, vďaka ktorému majú vína z tejto oblasti jedinečný charakter. História, súčasnosť i sľubná budúcnosť sú neustále prítomné v genius loci Najväčšej vínnej pivnice v Pukanci. Jej príbeh sa začal písať už v roku 1900. Vtedy sa rozhodol Johannes Ciglan, obchodník s vínom, premeniť bývalú banskú štôlňu na pivnicu. 

   Na rozkvet pôvodného vinárstva, ktorý bol nútene ukončený v päťdesiatych rokov 20. storočia sa rozhodla nadviazať rodina Jána Rosenbergera. V pivnici poznačenej časom i nezáujmom človeka sa spočiatku v jednoduchých podmienkach začalo rodiť víno, ktorého pôvod treba hľadať v najvyššie položených viniciach na Slovensku. Vzniká tu víno zasahujúce zmysly priamo a intenzívne, súčasne plné minerality, sviežosti a rafinovanej ležérnosti. Typickou odrodou pre terroir Tekov, tým aj pre túto pivnicu v Pukanci, je Pesecká Leánka.

   Hrozno pre výrobu Svätovavrineckého, z ktorého vzniká víno Saint Laurent a Svätovavrinecké ružové, je pestované na vinohradníckom hone Vajrab v Pukanci. Vinohrad leží v nadmorskej výške 507 metrov nad morom. Svätovavrinecké ružové je vždy vyrobené z prvej časti samotoku. Zvyšok rmutu je použitý na červené víno, ktoré vinár pre lepšie rozlíšenie nazval Saint Laurent. Samozrejme ružové a červené vína Vavrinca rovnakého ročníka sa spolu nestretnú ako nafľašované, keďže červené víno zreje minimálne rok v staršom dubovom sude.
  
   Z rovnakého vinohradníckeho honu Vajrab odkiaľ pochádza Svätovavrinecké, má Ján Rosenberger aj hrozno pre svoju Leanku  a Veltlínske zelené. Vďaka nadmorskej výške pestovania hrozna majú tieto vína právo účasti na Svetovej súťaži extrémnych vín vo francúzskom meste Aoste. Leanka 2019 z Najväčšej vínnej pivnice Pukanec v minulom roku 2020 bola na tejto súťaži ohodnotená zlatou medailou. Určite však odporúčame ochutnať aj ostatné vína tohto vinárstva v ktorých nájdete krásny rukopis nevšedného vulkanického podložia.