Cabernet Sauvignon rosé 2021
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Korbaš - Rodinné vinárstvo |
Odroda | Cabernet Sauvignon |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 7-9 |
Farba vína | Ružové |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Jaro Korbaš robil, na lodi v Karibiku, a keď bola príležitosť spraviť si someliersky kurz, ktorý vyučovali traja Master Someliers naraz, nezaváhal.. Najprv však musel prejsť výberom. "To bolo srandy, kukať na tých Indov a Filipíncov, ako sa tam potia. Ja som bol v pohode, už som mal odpité :),“ hovorí Jaro Korbaš z Rodinného vinárstva Korbaš.
Po návrate z lode nadviazal na rodinnú tradíciu a začal robiť vlastné víno. Po piatich rokoch skončil školu v Lednici na Morave, odbor vinohradníctvo a vinárstvo a výsledky sa dostavili okamžite: Jeho vína vyhrávajú súťaže na Slovensku i v zahraničí! Presvedčte sa:
Víno lososovo ružovej farby, vo vôni sladké lesné jahody, jemná čierna ríbezľa a smotana. V chuti je plné malín a ostružín s pikantným a sviežim záverom.
Cukornatosť hrozna: 21 °NM
Zostatkový cukor: 4,9 g/l
Kyseliny: 7,1 g/l
Alkohol: 12%
Korbaš - Rodinné vinárstvo
Víno má v našej rodine silne zakorenenú tradíciu, no k jeho výrobe som sa prepracoval paradoxne z „opačnej strany“ – ako somelier. A keďže som chcel pochopiť, ako sa dá vyrobiť dobré víno a čo dáva výnimočným vínam ich charakter, tak som sa rozhodol nielen vyštudovať vysokú vinársku školu v Lednici na Morave, ale aj začať s výrobou vlastného vína. V súčasnosti už produkujem približne 15000 fliaš ročne a s našimi vínami som zabodoval na mnohých súťažiach. Najviac sa ale teším z pozitívnych hodnotení od kolegov vinárov, slovenských i zahraničných somelierov a enológov, a predovšetkým od samotných konzumentov. Vo svojich vínach preferujem odrodový charakter a vyzretosť, často doplnenú jemnou prácou s barikom.
(Jaro Korbaš)
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.