Casa Semillon 2012
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Lapostolle |
Odroda | Semillon |
Krajina pôvodu | Chile |
Oblasť pôvodu | Rapel Valley |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Výrazná vôňa prezretého ovocia s herbálnym finišom. Chuť je čistá s dlhou dochuťou a jemne krémovou textúrou. Víno má celkovo ovocno-krémový prejav a plné telo, ktoré pochádza z hrozien viac ako 80 rokov starého vinohradu.
Lapostolle
Napriek tomu, že história tohto vinárstva nie je dlhá, je veľmi zaujímavá. V roku 1980 Don José Rabat Gorchs, syn katalánskeho prisťahovalca vyklčoval vinohrady v blízkosti Santiaga a vybudoval na otcových vinohradoch luxusné domy, ktoré následne s veľkým ziskom predal. Za získané peniaze založil nový vinársky podnik v v Colchague. V roku 1994 sa spojil s francúzskou Alexandrou Marnier Lapostolle a jej manželom Cyrilom de Bournetom. Podarilo sa im vybudovať novú, ultra modernú pivnicu a ako poradcu si najali enologickú hviezdu Michela Rollanda z Bordeaux.
Dnes je Casa Lapostolle v 100% vlastníctve koncernu Marnier-Lapostolle. Ich cieľom a ambíciou bolo vytvorenie svetových vín, s použitím francúzskych metód, no vždy so zreteľom zachovania špecifického terroir Chile. Medzinárodné úspechy produkovaných vín, viacnásobné ohodnotenie spoločnosti ako najlepšieho vinárskeho podniku v Chile ich zaradili medzi elitu vinárstva v Južnej Amerike. Dnes podnik vlastní 350 ha vinohradov a produkuje celkovo 200 000 kartónov vína ročne, ktoré sa predávajú vo viac než 70 krajinách po celom svete.
Chile
V Chile sú v skutku extrémne variabilné podmienky: siahajú od arídnych a extrémne horúcich pomerov na severe až k veľmi vlhkým na juhu. Hlavná vinohradnícka oblasť okolo Santiaga je suchá s 380 mm vodných zrážok za rok; žiadne jarné mrazy a takmer sústavne jasno, slnečno. Blízkosť Ánd, ktorých vrcholy sú aj v lete pokryté snehom, umožňuje masívnu výmenu studeného vzduchu v noci, čo umožňuje zachovanie kyselín hrozna. V centrálnom údolí sú denné teploty 30-35 °C, v noci 12-15 °C.
Väčšina viniča sa pestuje na pobrežných a údolných rovinách, ktoré siahajú až k úpätiam Ánd. V Chile sú nezavlažované vinohrady na úbočiach hôr v centrálnej zóne; závlahy sa však bežne používajú v iných častiach krajiny.
Vinič v oboch krajinách pestujú na značne rozdielnych pôdach. Lepšiu kvalitu vín v Chile možno pripísať hlbším vápencovým pôdam v niektorých častiach krajiny.
V Chile používajú tradičné metódy pre väčšinu vín a často využívajú techniku z Bordeaux. Po vládnej ekonomickej politike Chile roku 1974 zaviedlo moderné tanky z nehrdzavejúcej ocele a zlepšilo aj technológiu výroby v malých vinárskych podnikoch. Vďaka Miguelovi Torresovi vedú mnohí producenti kvalitných vín v Chile fermentáciu pri nižších teplotách a využívajú aj iné moderné techniky: výsledkom sú oveľa sviežejšie biele vína s ovocným charakterom.
Lokalizácia: Vinič sa v Chile pestuje na 1 290 km dlhom pobreží Tichého oceánu. Najhustejšie sú vinohrady južne od Santiaga.
Rozloha vinohradov: 116 000 ha
Podnebie: od suchého púštneho na severe až po subarktické na juhu
Pestované odrody: Barbera, Bonarda, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Cerega, Chardonnay, Chenin blanc, Criolla, Ferral, Grenada, Grignolino, Johannisberg riesling, Lambrusco, Malbec, Malvasia, Merlot, Muscat, Nebbiolo, Pais, Palomino, Pedro Ximénez, Petit verdot, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Refosco, Renano, Sangiovettoe, Sauvignon blanc, Sémillon, Sylvaner, Syrah, Tempranillo, Torrontes, Ugni blanc
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej debni, ktorú zakúpite tu.