Chardonnay Janina - Unwooded 2011
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Eikendal Stellenbosch |
Odroda | Chardonnay |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Stellenbosch Region |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2011 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno je 100% nebarikované Chardonnay. Hrozno sa zbieralo za chladných teplôt, spracovanie prebehlo za studena aby sa zachovala prirodzená chuť hrozna. Mušt bol pár hodín v kontakte so šupkou, prefiltrovaný a fermentovaný pri nízkych teplotách v nerezových nádržiach. Víno zostalo s usadeninou po dobu 4 mesiacov, následne sa stabilizovalo a fľašovalo. Víno je svieže a ľahké. Aróma má tóny citrusov, ananásu a broskyne s príjemným zeleným jablkom. Ovocné chute vás zaplavia aj v ústach, s bohatým citrusom a broskyňovým koncom. Chardonnay chutí výborne a má dlho trvajúci koniec. Užijete si ho s grilovanou rybou, hríbovým rizotom alebo samotné.
Eikendal Stellenbosch
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.