Morská soľ Fleur de Sel 100g
Výrobca | Namaqua |
---|---|
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | --- |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Prírodná morská soľ najvyššej kvality a mimoriadnej čistoty. Soľ sa získava z podzemného jazera s morskou soľou v soľných panvách v zálive Saint Helena v Západnom Kapsku. Bez vplyvu znečistenia ovzdušia je Fleur de Sel mimoriadne čistá a preto je aj mimoriadne kvalitná. Je jemná, šupinatá a ideálna na pridávanie do jedál tesne pred ich podávaním.
Namaqua
Údolie rieky Olifants prechádza cez západné pobrežie Južnej Afriky a je medzinárodne známe svojimi producentmi vína a produkuje 16% celkovej úrody vína v Južnej Afrike. Práve tu sa v roku 2012 rodina Avenant rozhodla diverzifikovať svoje podnikanie. Po mesiacoch výskumu a plánovania sa začalo ich nové dobrodružstvo olivového priemyslu. Bez histórie produkcie olív v tomto regióne museli najskôr pestovať rôzne odrody, aby zistili, ktoré najlepšie vyhovujú polopúštnej klíme. Netrvalo dlho, kým zistili, ktoré odrody sa adaptovali najlepšie a začali vysádzať nové sady. Všetky olivy sa lisujú v ten istý deň, keď sa zbierajú. Zistili, že ich oleje sú najlepšie, keď sú namiešané z rôznych odrôd. Momentálna zmes je: Frantoio, Kororneiki, Coratina, Iecchino, Barnea, Arbequina a kvapka Mission.
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)