Exkluzívny set Mrva&Stanko 6fl. (limitovaná edícia)
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Mrva & Stanko |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Rôzne |
Balenie (Litrov) | 5x0.75 + 1x0.20 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-19 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ponúkame Vám exkluzívny set vín, ktorý pre Vás vytvoril a "uvoľnil" zo svojho súkromného archívu pán Vladimír Mrva. Ide o limitovanú edíciu iba 10 setov, zloženú z kráľovských odrôd - Cabernet Sauvignon a Rízling Rýnsky.
Mrva & Stanko
V dobe, keď trh i celá spoločnosť ešte len hľadali cestu k dobrému vínu, predstavila firma Víno Mrva&Stanko slovenské víno ako moderný nápoj. Víno ako obraz dynamickej krajiny, ktorá je schopná ponúknuť Európe až neobvykle odrodovo čisté víno. Víno harmonické v chuti i vôni, ľahučké ako vánok, plné mladistvej sviežosti, jasu a dovtedy takmer neznámych ovocných tónov, to bola jasná výzva všetkým starým typom vín.
Trh spozornel, ľudia ochutnali niečo nové. Bolo to víno, ktoré symbolizovalo zmenu.
Spoločnosť Víno Mrva&Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy. Naša produkcia vzrástla z pôvodných 12 tisíc na súčasných 400 tisíc fliaš. Je to hranica, ktorú vinárstvo v záujme zachovania špičkovej kvality neprekročí.
Sortiment tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína z pätnástich preferovaných odrôd hrozna. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre Víno Mrva&Stanko príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici. Súčasťou loga je faksimile podpisov Vladimíra Mrvu a Petra Stanka, ktorí nimi garantujú jedinečnú kvalitu svojho vína.
Od roku 2004 sa víno vyrába v novom vinárskom závode vybavenom najmodernejšou technológiou.
Ani s najprogresívnejším vybavením však nie je profesionálna výroba vína jednoduchý proces. Pracovníci firmy musia okrem jej ovládania poznať biotechnológie i mikrobiológiu, aby vedeli správne zvoliť vhodný spôsob spracovania hrozna. Cit pre víno v každej etape jeho výroby je samozrejmosťou.
Biele hrozno sa spracúva s veľkou pozornosťou. Najprv sa odstopkuje, potom šetrne vylisuje. Mušty sa odkalia a nasleduje riadené kvasenie. Víno zrie v antikorových tankoch pri nízkych teplotách, aby sa zachovali aromatické a buketné látky, ktoré sú typické pre severnú vinohradnícku oblasť, v ktorej sa Slovensko nachádza.
Červené vína sa po odstopkovaní nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii nielen farbiva, ale aj tanínov a buketných látok. Po vylisovaní nastáva proces tzv. jablčno-mliečnej fermentácie a následné vyzrievanie v drevených sudoch.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Set obsahuje:
drevenú debnu s logom M&S, víno (5x0,75 l a 1x0,20 l), vývrtku, nálievky na víno a SIGNOVANÝ LIST OD VINÁRA.
1. WMC CABERNET SAUVIGNON barrique (Mojmírovce), výber z hrozna 2006 Víno rubínovo purpurovej farby a intenzívnej podmanivej vône čiernych ríbezlí a tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a černíc, obohatenej o grafitové, cédrové a tabakové tóny. Chuť vína je výrazne extraktívna, s ovocnosťou tmavého bobuľového ovocia, delikátne korenistá, s vynikajúcou štruktúrou kyselín a tanínov vytvárajúcich noblesnú dochuť. Ocenenie: Medzinárodná súťaž vín Vino Ljubljana 2008 - Strieborná medaila
2. WMC CABERNET SAUVIGNON barrique (Rúbaň), výber z hrozna 2009 Víno rubínovo purpurovej farby, intenzívnej podmanivej vône čiernych ríbezlí a tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a černíc, obohatenej o grafitové, cédrové a tabakové tóny. Chuť vína je výrazne extraktívna, s ovocnosťou tmavého bobuľového ovocia, delikátne korenistá, s vynikajúcou štruktúrou kyselín a tanínov vytvárajúcich noblesnú dochuť. Ocenenia: Vinalies Internationales Paris 2011 - Zlatá medaila SAUVIGNON FORUM Czech republic 2012 - Zlatá medaila MUVINA Prešov 2012 - Zlatá medaila
3. WMC CABERNET SAUVIGNON barrique (Belá) Vin De Terroir, výber z hrozna 2012 Víno rubínovo purpurovej farby a intenzívnej podmanivej vône čiernych ríbezlí, kôstkovín a tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a černíc, obohatenej o grafitové, cédrové a tabakové tóny. Chuť vína je výrazne extraktívna, delikátne korenistá, s vynikajúcou štruktúrou kyselín a tanínov vytvárajúcich noblesnú dochuť. Vin De Terroir: Víno, ktoré je vyrobené z hrozna pochádzajúceho len z jedinej polohy, čo zaručuje vínu jeho nezameniteľnú, jedinečnú a typickú charakteristiku. Ocenenia: Decanter WORLD WINE AWARDS 2014 - Strieborná medaila Vínne Trhy Pezinok 2014 - Zlatá medaila VITIS AUREA MODRA 2014 - Zlatá medaila
4. RIZLING RÝNSKY(Mojmírovce), hrozienkový výber 2006 (sladké) Víno nádhernej zlatej farby s jantárovým odtieňom, s bohatým expresívnym buketom hlbokých tónov medu, prezretého hrozna a kandizovaných dužín tropického ovocia a celkovým botrytickým charakterom. Chuť je intenzívna, plná mohutných tónov medovicového medu a hrozienok, podporená štruktúrou noblesných kyselín a predlhou výraznou dochuťou. Vzácne a exkluzívne víno sa podáva pri teplote 10-12 °C pri zvláštnych príležitostiach, predovšetkým ako digestív na záver bohatého menu v kombinácii s veľmi kvalitnými archívnymi syrmi alebo s exotickým ovocím, či sladkými zákuskami. Ocenenia: Concours Mondial de Bruxelles 2008 - Zlatá medaila Vinalies Internationales Paríž 2008 - Zlatá medaila International Wine Challenge Londýn 2007 - Bronzová medaila Súťažná výstava vín "Rizling 2008" - Šampión súťaže
5. WMC: RIZLING RÝNSKY (Dolné Orešany), výber z hrozna 2011 Víno žltozelenej farby sýtejšieho odtieňa, s výraznou a zároveň elegantnou minerálno-ovocnou vôňou, najmä nelúpaných citrusových plodov a sušených hrozienok, obohatenou o interesantné minerálno-zemité tóny. Chuť vína je výborne štruktúrovaná, s ovocnosťou citrusového ovocia, nádhernou medovo-minerálnou textúrou, podporenou kyselinami evokujúcimi šťavnatosť pomaranča, s celkovým hlbokým chuťovým vnemom s dlhým doznievaním. Ocenenia: Finger Lakes USA 2012 - Strieborná medaila Vínne Trhy Pezinok 2012 - Zlatá medaila Víno TIRNAVIA 2012 - Strieborná medaila Národný salón vín SR 2012
6. WMC RIZLING RÝNSKY, Vin De Terroir (Dolné Orešany), výber z hrozna 2012 Víno žltozelenej farby sýtejšieho odtieňa, s výraznou a zároveň elegantnou minerálno-ovocnou vôňou, najmä nelúpaných citrusových plodov a sušených hrozienok, obohatenou o interesantné minerálno-zemité tóny. Chuť vína je výborne štruktúrovaná, s ovocnosťou citrusového ovocia, nádhernou medovo-minerálnou textúrou, podporenou kyselinami evokujúcimi šťavnatosť pomaranča, s celkovým hlbokým chuťovým vnemom s dlhým doznievaním. Vin De Terroir: Víno, ktoré je vyrobené z hrozna pochádzajúceho len z jedinej polohy, čo zaručuje vínu jeho nezameniteľnú, jedinečnú a typickú charakteristiku. Ocenenia: AWC Vienna 2013 - Strieborná medaila "SAKURA" The Japan Women´s Wine Awards 2014 - Strieborná medaila Národný salón vín SR 2013 MUVINA Prešov 2013 - Strieborná medaila Vínne Trhy Pezinok 2014 - Zlatá medaila