TOP biele vína z Južnej Afriky 3fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Vino.sk |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Balenie (Litrov) | 3x0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-12 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
V tomto degustačnom sete vám prinášame tri výnimočné biele vína, pochádzajúce z Južnej Afriky. Všetky vína sú vyrobené menšími vinárstvami rodinného typu. Ich priemerná produkcia je okolo 20,000 fliaš, čo umožňuje vinárom sústrediť sa na maximálnu kvalitu svojho produktu.Kvalitou sa však zaraďujú medzi špičku.
Vinárstva sa sústreďujú na maximálne využitie ručnej produkcie a minimálne používanie potravinárskej chémie. Kombinácia geologicky veľmi starej pôdy, množstva slnečného svitu, vplyvu pomerne studeného Atlantického oceánu a európskej vinárskej tradície robí z tohto kúta jednu z najepších vinárskych oblastí na svete.
Tento set si skutočne obľúbite.
Set obsahuje:
1. Le Riche - Chardonnay 2015
2. Spioenkop - 1900 Sauvignon Blanc 2012
3. MOOI BLY - Chardonnay 2013
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.
Vino.sk
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
1. Le Riche - Chardonnay 2015
Jediné biele v repertoári Etienna, 100% Chardonnay. Hrozná pochádzajú z jedného honu Polkadraai pri Stellenboschi. Strapce sú ručne vyberané a jemne lisované v celku. Fermentácia prebiehala v kombinácií nerezových a dubových nádob. Malolaktická fermentácia bola zastavená na zaistenie pevnej štruktúry kyselín a zachovanie si ovocnej príchute. Zrenie prebiehalo vo francúzskych dubových sudoch, z 50% nových, za prítomnosti usadenín počas štyroch mesiacov pred fľašovaním. Chardonnay je plné vône citrusových kvetov, broskyne a maracuji. Čistá citrónová sviežosť je vyvážená živými kyselinkami a pevnou štruktúrou na podnebí. Jemná dochuť po mliečnom karamele.
2. Spioenkop - 1900 Sauvignon Blanc 2012
Zloženie: 86% Sauvignon Blanc + 14% Semillon. Réva je pomerne mladá, korene majú 6 až 16 rokov. Víno práve dosiahlo ideálnu fľašovú zrelosť, ktorá mu vydrží ešte rok alebo dva. Je ľahkej slamovej farby so zelenými odleskami. Po mieronom potrasení sa z vína uvoľní vôňa zrelého citrónu, ako tiež maracuji a náznaku ananásu. Na podnebí je príjemné krémové a vyvážené. Toto víno ponúka plnú textúru na úvod a na koniec vydá dávku minerality, ktorá dá vínu dlhú dochuť a šarm. Skvele sa hodí k mušliam, grilovaným homárom a rybám, ale aj k studeným mäsovým nárezom alebo feta syru.
3. MOOI BLY- Chardonnay 2013
Po troch rokoch vo fľaši dosiahlo toto Chardonnay ideálnu zrelosť. Je plné vôní hrušiek, ananásu s náznakom banánu, krásne doplnených dubovými tónmi. V ústach sa opäť prejavia ovocné chute, s dubovým záverom, ktorý zotrváva niekoľko minút. Víno sa skvelo hodí k výrazným korenistým jedlám a vyzretým syrom ako Gruyére.