Pálava 2018, polosuché
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | HR Winery |
Odroda | Pálava |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2018 |
Servírovacia teplota (°C) | 8-10 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno zlatožltej farby s prekrásnou vôňou rozkvinutých kvetov a lúčneho medu s vanilkou v pozadí. Elegantná chuť žltého melóna, mandariniek a iného tropického ovocia. Plná, harmonická a dlhá dochuť.
HR Winery
Vinársto a vinohrady sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí s nádhernou polohou v údolí medzi riekami Dunajom a a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a je typické pre túto oblasť. Odtiaľto pochádzajú individuálne štepy ich šírenie a aj rozvoj moderných spôsobov hospodárenia. V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo ktoré sa zaoberalo aj pestovaním hrozna a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia. V roku 1990 vznikol súkromný podnik ktorého majiteľom je pán Ing. Róbert Halász. Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou, ktorá umožnila realizáciu sledovaného cieľa. Vinárstvo Výroba vína prebieha za pomoci najmodernejšej technlógie reduktívnou metódou. Cieľom tejto metódy, chladenia a riadeného kvasenia je zachovanie typickej arómy a chuti pri každej odrode. Červené vína dozrievajú v 1500l dubových sudoch alebo v 225l barikoch. Po 6-18 mesiacoch sa tieto vína prejavujú jedinečnou arómou a typickým odrodovým charakterom.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.