ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( 0 )

Pinot noir 2013

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca Spioenkop
Odroda Rulandské modré/Pinot Noir
Krajina pôvodu Južná Afrika
Oblasť pôvodu Stellenbosch Region
Balenie (Litrov) 0.75
Ročník 2013
Servírovacia teplota (°C) 14-16
Farba vína Červené
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
42,00 €

Ručne oberané strapce hrozna strávili jednu noc v chlade aby na druhý deň boli odstopkované. Po piatich dňoch studeného namáčania nastala spontánna divoká fermentácia. Po ukončení alkoholového kvasenia sa šupky vylisovali. Malolaktická fermentácia prebehla vo vybraných sudoch. Víno zrelo desať mesiacov bez akejkoľvek filtrácie.

Tento Pinot Noir sa dorába len v extrémne vydarených rokoch vo veľmi malých množstvách do 300l. Víno je zdravo tmavo-rubínové až bordové. Buket sa uvoľňuje postupne, najprv ponúka intenzívne vnemy grafitu, fialiek a tmavého lesného ovocia. Neskôr sa prikloní viac k malinám a černiciam. Je to víno so stredným telom, s hustou a čistou kyselinou. Elegantne zamatová textúra. 

Alkohol: 12,5%, Zbytkový cukor: 1,9 g/l, pH: 3,47, Kyseliny: 5,5 g/l, Extrakt: 25,5

Spioenkop

Meno tohto vinárstva nesie v sebe odkaz na históriu. Spioenkop v provincií Natal (dnes KwaZulu) je pamätným miestom z čias búrskych vojen na prelome 19. a 20. storočia, kde milícia zložená z jednoduchých búrskych farmárov dokázala poraziť pravidelnú britskú armádu, vtedy najsilnejšiu vojenskú moc na svete. Búri dobyli výšinu Spioenkop (voľne preložené ako vyhliadka) v roku 1900.

Miesto kde je vinohrad Spioenkop sa nachádza v údolí Elgin, ktoré je tradične známe pestovaním jabĺk. Meno vinohradu dal kopec na ktorom sa nachádza, z ktorého je výhľad na celé údolie. Je to vlastne vyvýšenina v kotli okolitých kopcov. Vysoká nadmorská výška, priemerne 800 m nad morom, a prevládajúce studené vetry od mora dávajú tomuto miestu jedinečnosť. Terroir a jeho charakter je vo filozofií Spioenkop prvoradý a určuje všetko. Každý druh viniča je vysadený na inej svetovej strane kopca na inom pôdnom zložení. Z náveternej strany prevláda bridlica, z opačnej železité horniny. Kvôli studenej mikroklíme a strmým svahom, ktoré zadržia iba minimum dažďovej vody to vinič nemá vôbec jednoduché, ale to je presne to čo ho núti prispôsobiť sa podmienkam a produkovať hrozno ktoré odráža vlastnosti miesta kde vyrastalo. Cukornatosť a následne aj alkohol sú typicky nižšie, vína sú ľahšie. Pri výrobe sa používa minimum chémie, všetko hrozno kvasí samovoľne bez pridania vinárskych kvasiniek.

Vinárstvo vyrába dve edície vína – Spioenkop a 1900, v odkaze na slávnu bitku. Všetky vína so značkou Spioenkop pochádzajú výlučne z údolia Elgin, 1900 používa najlepšie odrody a hrozná z celého západného Kapska. Vína Spioenkop sú pre tento región netypicky ľahké, európske. Majster vinár Koen spolu s manželkou Hannelore pochádzajú z Belgicka. Koen priniesol svoje skúsenosti z Francúzska, kde vinársky začínal a skĺbil ich s poznatkami získanými počas dlhoročnej práce pre vinárstva v Stellenboschi. Je medzi juhafrickými vinármi, typicky konzervatívnimi Búrmi, považovaný za rebela, umelca na voľnej nohe. Spioenkop je jeho opus. Jeho vína sú výstredné a svojrázne ako on sám, no získavajú si čoraz väčšie domáce aj medzinárodné uznanie a pravidelne sa umiestňujú na popredných priečkach vo vinárskych súťažiach.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Pinot noir 2013
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Južná Afrika

 V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.

Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.

Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj  svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie. 

Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz) 


Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.