ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( 0 )

Prechádzka Španielskom 6fl.

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca Vino.sk
Krajina pôvodu Španielsko
Oblasť pôvodu Rôzne
Balenie (Litrov) 6x0.75
Servírovacia teplota (°C) 16-18
Farba vína Červené
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Vypredané
Do 48 hodín u vás
86,00 €

Ponúkame Vám ďalší z našich jedinečných degustačných setov. Tento Vám odprezentuje skvelé červené vína z rôznych španielskych oblastí. 

Set obsahuje:
1. Bodegas Arraez - 
CAVA SUTRA brut/oblasť Valencia/
2. Bodegas Luzón - Crianza 2016 /oblasť Jumilla/
3. UNSI - GARNACHA DE TERRAZAS 2014 /oblasť Navarra/
4. Anecoop - Venta del Puerto Nº12, DO 2017 /oblasť Valencia/
5. Bodegas Valdemar -  Conde Valdemar Crianza DOCa 2016 /oblasť Rioja/
6. Marques de Riscal - Riscal 1860 2018 /oblasť Castilla y Léon/

Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu. 

Vino.sk


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Prechádzka Španielskom 6fl.
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Španielsko

Španielsko má najväčšiu hektárovú výmeru viníc na svete.  Jeho vinohradnícke regióny možno rozdeliť na tieto základné jednotky: Rioja a Navarra, Katalánsko, Južné Španielsko

1. Rioja a Navarra
Oblasti Rioja a Navarra sú položené v severnom Španielsku v hornej časti údolia rieky Ebro a pripájajú sa na severovýchode k Pyrenejám a na juhozápade k pohoriu Sierra de la Demanda. Navarra má najsevernejšie vinohrady v Španielsku.

Cantabrianske pohorie má miernu výšku, avšak pôsobivú stavbu. Je hlavným kľúčom ku kvalite oblasti Rioja tým, že chráni oblasť pred zničujúcimi vetrami od Biskajského zálivu a do istej miery reguluje vplyv Atlantiku a Stredomoria. Vplyv Atlantiku je najsilnejší v Navarre a vplyv Stredomoria v oblasti Rioja Baja. Teploty stúpajú a zrážky sa znižujú smerom na východ k Stredomoriu. Pyreneje chránia od severu, ale zimy môžu byť studené a hmlisté, najmä v Navarre. Rioja môže byť postihnutá krupobitím a horúcim, suchým vetrom solano.

Vinohrady majú rozličnú polohu, od najvyšších na úpätí Pyrenejí v oblasti Navarra až po rovnejšiu krajinu v Rioja Baja na juhovýchode. Všeobecne najlepšie vinohrady sú v centrálnej pahorkatine v Rioja Alta a Alavesa. Hoci pôdy sa menia, spoločným menovateľom je vápenec. V Navarre vápenec obsahuje 25-45 % aktívneho vápna a v blízkosti rieky Ebro je pokrytý vrstvou aluviálnej naplaveniny a na suchších miestach zvetraným vápencom a pieskovcovou ornicou. Vápenec spolu s pieskovcom alebo karbonátovou hlinou a bridlicové usadeniny prevládajú v Rioja Alavesa a Alta, zatiaľ čo železité pôdy a naplaveninová hlina aluviálneho pôvodu pokrývajú vápencový podklad v oblasti Rioja Baja.

Väčšina vín je sceľovaná najmenej z troch odrôd rozličných oblastí. Čisté odrody alebo vína z jedného majetku sú zriedkavosťou. Tradičným postupom výroby vína, ktorý sa dosiaľ používa na výrobu miestnych vín (vino nuevo), je hrubá forma macerácie vykonávaná v otvorených kadiach, pricom hrozno v kadi sa pred nakvášaním rozšliapava. Veľmi sa to podobá výrobe vín Beaujolais, ale výsledok je omnoho drsnejší, s tmavou slivkovou farbou a množstvom tanínu.
Väčšina vín sa však vyrába normálnym spôsobom, ale vyzrieva dlhšie ako komerčné vína. Hoci najnovšie trendy uprednostňujú kratšie zrenie v dubových nádobách a dlhšie zrenie vo fľašiach, charakter vín z Rioje určuje viac dubový sud a v podstate by to tak malo byť aj v budúcnosti.


2. Katalánsko
Rozprestiera sa na severovýchode Španielska, kde sa vlieva rieka Ebro do Stredozemného mora. Toto územie zahŕňa oblasti Alella, Penedés, Tarragona, Priorato a Terra Alta. Mierne stredomorské podnebie prevláda v Alelle a Penedése, smerom na západ a do vnútrozemia Terra Alta sa stáva kontinentálnejším (horúcejšie letá a chladnejšie zimy). Tým istým spôsobom sa problém s hmlou na severovýchode postupne mení na nebezpečenstvo mrazov na území juhozápadného vnútrozemia, Vo vysokopoložených vinohradoch oblasti Alto Penedés sa pestujú biele a aromatické odrody vo väčších nadmorských výškach, ako je obvyklé, nižšie teploty im prospievajú.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch reliéfu od plochých nížin na Campo de Tarragona, cez náhornú plošinu Terra Alta vo výške 400 m až po najvyššie položené vinohrady v Alto Penedése, ktoré dosahujú výšky 800 metrov nad morom. Na každých 100 m zvýšenia nadmorskej výšky teplota klesá o 1 °C.

Vyskytuje sa tu široký rozsah pôdnych typov od žulových v Alelle, cez hliny s prevládajúcim vápencom, uhličitanové a piesčité pôdy v Penedése až po zmes väčšinou vápencových a uhličitanových pôd so žulovými a aluviálnymi usadeninami v Tarragone. Pôda v Priorate je nezvyčajne červenkastá, bridličnatá, s časticami odrážajúcej sľudy.

Katalánsko je pareniskom experimentovania. Priekopníkmi ultramoderných vinárskych techník boli také spoločnosti vyrábajúce Cava (šumivé víno) ako Codorníu a špecialisti na výrobu jemných vín, ako je Torres. Okrem veľmi tradičného Priorata sa vo vinohradníctve a výrobe vína v celom Katalánsku obyčajne používajú celkom moderné metódy.
Vidieť to najmä v Raimatovom vinárskom závode v Léride, kde technológia zahrňuje najnovšie a najúčinnejšie kontinuálne lisy "Sernagiotto" , ako aj "gravitačné drviče Potter", ktoré sa pokladajú za najjednoduchšie lisy, aké sa kedy skonštruovali. Nezíska sa však nimi viac ako 50-60 % muštu nachádzajúceho sa v hrozne.

3. Južné Španielsko
Vinohrady Andalúzie sa tiahnu od Condado de Huelva v blízkosti portugalských hraníc na západe cez Jerez na pobreží až k Malage v južnom Španielsku. Je to najhorúcejšia vinárska oblasť v Španielsku. Vo všeobecnosti je podnebie stredomorské, ale smerom k hraniciam Portugalska sa prejavuje vplyv Atlantiku a ďalej vo vnútrozemí, okolo Montilla-Moriles, je podnebie viac kontinentálne. Atlantikom hnaný vietor pontete vytvára flor fino sherry.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch krajiny, od skutočne plochých pobrežných nížin, na ktorých sa dorába Manzanilla, cez mierne vyvýšené vinohrady sherry, stúpajúce do výšky 100 metrov, až k vyššie položeným miernym vnútrozemským úpätiam Montilla-Moriles a zvlnenej náhornej plošine Malagy vo výške asi 500 metrov.

Prevažujúcou pôdou v Jereze je hlboký, na vápnik bohatý druh známy ako albariza, ktorá nasiakava a udržuje vlhkosť. Má žiarivo bielu farbu a odráža slnko na dolnú časť viniča. Vyskytujú sa tiež piesčité a hlinité pôdy a hoci sú vhodné na pestovanie viniča, dávajú nižšiu kvalitu sherry. Rovnako rozšírenou pôdou východne od Jerezu nie je albariza, ale bridličnato-vápencové hliny. Pozdĺž juhovýchodnej časti pobrežia Malagy sú pôdy väčšinou bridličnaté, s primiešaním piesku, hliny a sľudy, kým vápenec s veľmi jemným pieskom prevláda na severovýchode. Condado de Huelva má červenkasté pôdy, s tmavšími aluviálnymi miestami.

Vinifikácia je kľúčom k výrobe vynikajúcich alkoholizovaných vín, ktorými je táto oblasť povestná. Vytvorenie kvasinkového floru a úmyselná oxidácia v neplných súdkoch sú životne dôležité zložky, aj keď existuje spôsob sofera, ktorý zaisťuje rovnocenný výrobok už roky. Montilla sa vyrába použitím tých istých metód ako sherry, ale má prirodzený alkohol, nie je doliehovaná.

1. Bodegas Arraez - CAVA SUTRA brut, 90% Macabeo, 10% Chardonnay /oblasť Valencia/

Šumivé víno vyrobené tradičnou metódou druhotného kvasenia v tej istej fľaši, v ktorej prichádza k zákazníkovi. Hrozno pochádza z vybraných vinohradov valencijskej náhornej planiny (Altoplano), kde sa prelína stredomorské a kontinentálne podnebie, ílovité pôdy a severná orientácia zas umožňujú vyvážené dozrievanie, ktoré dáva vínam hladivú kyslosť a ovocný charakter. Cava Sutra má svetlo žltú, iskrivú farbu, delikátne perlenie a krémovú penu. Vo vôni je intenzívne kvetinovo-ovocná, s výraznými tónmi bielych kvetov a citrusov, svieža a mladistvá. V chuti je okrúhla a zamatová, hladká na podnebí, bublinky sú nežné a dobre integrované.Výborne sa hodí k mnohým pokrmom, ale nezabudnite, najlepšie si ju vychutnáte v príjemnej spoločnosti. Kama Sutra je nepochybne jednou zo zásadných kníh o umení milovať. Nech Vám naša Cava prinesie potešenie.

2. Bodegas Luzón - Crianza 2016 /oblasť Jumilla/

Víno pochádza z viac ako 40 ročného vinohradu. Zber sa robil ručne a rovnako sa aj ručne selektovalo hrozno a vyberalo z neho to najkvalitnejšie. Toto cuvée bolo vytvorené spojení odrôd Monastrell 70% a Garnacha Tintonera 30%. Kombináciou dvoch autochtónnych odrôd vzniklo perfektne vybalansované, plné , komplexné víno. Zrelo 12 mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch. Má hlbokú, tmavo červenú farbu. Vo vôni je intenzívne, s tónmi čerešní, černíc, čučoriedok, tabaku a sladkého drievka. Chuť je elegantná, so zamatovými tanínmi a perfektne zapracovaným vyšším alkoholom. Dochuť je perzistentná.

3. UNSI - GARNACHA DE TERRAZAS 2014 /oblasť  Navarra/

Víno je súčasťou projektu UNSI Terrazas , v ktorom sa skupina nadšených vinohradníkov snaží zachovať starodávnu odrodu Garnacha vo všetkých jej farebných mutáciách, oživiť a obnoviť staré terasovité vinohrady, popretkávané lesným podrastom, krovinami, bylinkami a brečtanom. 
Terasovité vinice Garnacha tinta sa nachádzajú v nadmorskej výške 600-700 m, pôda je vápenátá, piesčitá, nachádzajú sa na svahoch s dobrým prúdením vzduchu.
Mušt získaný šetrným lisovaním kvasí v neutrálnych nádobách. Mladé víno ďalej vyzrieva 6 mesiacov v sudoch z francúzskeho duba s objemom 700 a 3500 litrov. 
Farba je tmavo granátová s fialovým okrajom. Aróma je intenzívna, odrodová - prevláda červené lesné ovocie (maliny a jahody), kvetinové tóny fialiek a byliniek (rozmarín, tymián). Na podnebí je plné, s ovocno korenistou chuťou, okrúhle, tanín je sladký, štruktúrovaný a dobre integrovaný. Dochuť je dlhá a intenzívna.

4. Anecoop - Venta del Puerto Nº12, DO 2017 /oblasť Valencia/

Mimoriadne vydarená kupáž vybraných vín vyrobených z hrozna pochádzajúceho zo starých vinohradov v prestížnej lokalite Venta del Puerto, jednom z najlepších terroirov španielskeho Stredomoria. Ručný zber, dlhá macerácia, kontrolovaná fermentácia, len minimálne čírenie a filtrácia, vybrané partie vína, 12 mesiacov v nových amerických barikoch a umenie enológov – to všetko dáva tomuto vínu mimoriadnu expresívnosť, ovocnosť, plnosť a moderný štýl charakterizujúci „novú vlnu mediteránskych vín“ – vín s rodokmeňom a rukopisom. Intenzívne, čisté odrodové arómy zrelého tmavého ovocia koncentrované mediteránskym slnkom, korenisté tóny vanilky, škorice, čierneho korenia a tabaku, minerálne a balzamické tóny sa v tomto víne nádherne spájajú s nuansami duba. Okrúhle, sladké triesloviny mu dávajú mohutnú a hrdú štruktúru a sľubný potenciál ďalšieho vyzrievania vo fľaši. Dlhé a perzistentné s pôsobivou dochuťou, elegantné a komplexné. 

5. Bodegas Valdemar -  Conde Valdemar Crianza DOCa 2017 /oblasť Rioja/

Predtým ako táto Crianza (z odrôd Tempranillo a Mazuelo) je daná na trh, dozrieva víno 18 mesiacov v amerických dubových sudoch. Víno tak získa silnú višňovú farbu s ľahkým fialovým tónom. Vôňa je veľmi intenzívna so širokou škálou náznaku najmä zrelého ovocia a dobre začlenených náznakov vanilky získaných dozrievaním v sudoch. V ústach je zamatové s veľkým telom a s príjemnou kyselinkou.

6. Marques de Riscal - Riscal 1860 2018 /oblasť Castilla y Léon/

Výrazne ovocné víno, vytvorené podľa konceptu „voľnosti a tvorivosti“ v snahe neviazať sa na žiadne z prísnych predpisov regulačných rád v rámci apelácií (Denominación de Origen). Hrozno najušľachtilejšej španielskej modrej odrody Tempranillo a veľkých francúzskych odrôd Syrah a Merlot – pochádza z vybraných polôh v údolí rieky Duero. 
Víno dozrievalo 6 mesiacov v barikových sudoch z amerického duba a najmenej 12 mesiacov sa nechalo uležať vo fľaši v pivnici výrobcu. Riscal 1860 je tmavej, višňovočervenej farby s jemne pomarančovým okrajom. Aróma je plná zrelého ovocia s tónmi černicového džemu a nádherne integrovanými nuansami bariku na pozadí. Na podnebí je to okrúhle víno s lahodným, alkoholovo teplým kabátom, zrelým ovocím a hladkými, sladkastými a šťavnatými trieslovinami.