Cabernet franc
Mnoho štúdií dokazuje, že Cabernet franc je jedným z genetických rodičov odrody Cabernet Sauvignon (ďalšou je Sauvignon blanc). Rozdiely medzi franc a Sauvignon sú zjavné hlavne vtedy, keď
Zobraziť viac
Mnoho štúdií dokazuje, že Cabernet franc je jedným z genetických rodičov odrody Cabernet Sauvignon (ďalšou je Sauvignon blanc). Rozdiely medzi franc a Sauvignon sú zjavné hlavne vtedy, keď sa obe odrody pestujú v tesnej blízkosti - franc má celkovo nižší obsah kyselín, obe odrody rodia zhruba rovnaké množstvá, franc však kvitne a dozrieva o niečo skôr. Vinohrady s Cabernet franc odolávajú tuhým zimám lepšie ako Sauvignon, sú však citlivejšie na jarné mrazy.
Vína z tejto odrody majú, do veľkej miery v závislosti od vinohradníckych praktík, ovocnejšie a niekedy viac korenisté chute ako vína z Cabernet Sauvignon. Farbou sú naopak svetlejšie a obsahujú menej tanínov. V chuti možno badať stopy po slivkách a fialkách.
Cabernet Franc sa často používa ako druhá, prípadne tretia odroda pridávaná do kupáží (napr. Bordeaux, Meritage).
Vína z tejto odrody majú, do veľkej miery v závislosti od vinohradníckych praktík, ovocnejšie a niekedy viac korenisté chute ako vína z Cabernet Sauvignon. Farbou sú naopak svetlejšie a obsahujú menej tanínov. V chuti možno badať stopy po slivkách a fialkách.
Cabernet Franc sa často používa ako druhá, prípadne tretia odroda pridávaná do kupáží (napr. Bordeaux, Meritage).