Sami Máme Málo, akostné značkové 2013
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Masaryk |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2013 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno je cuvée, vyrobené z odrôd NITRA, DUNAJ, HRON a DORNFELDER. Vôňa atypická na červené víno, kde cítime cibéby, ako v tokajských vínach, ostružiny, prezreté plody čiernych a červených ríbezlí. V chuti horká čokoláda, tabak, káva a čierne korenie. Dochuť ide do sladka po hrozienkovej čokoláde.
Masaryk
Firma Víno Masaryk sa snaží poskytnúť čo najlepší servis bežným zákazníkom, ale aj odberateľom, ktorí od nej vína berú do svojich prevádzok a ďalej šíria jej dobré meno. Zásadne ich nenájdete v supermarketoch, ale len v hoteloch, reštauráciách, obchodíkoch s vínom a darčekovými predmetmi, vinárniach a vínotékach.
Orientujú sa na kvalitu, nie na kvantitu. Vyrábajú každoročne veľa druhov vín, ale v menších množstvách. Na ponukovom liste ich majú bežne 20-35 druhov. Biele, červené, ružové, tieto majú akostné, kabinetné, neskoré zbery, výbery z hrozna, bobuľové výbery aj hrozienkové výbery. Sú to špeciálne vína určené pre fajnšmekrov, ale vyberie si tu chuťovo aj cenovo každý.
Dopestujú si svoje hrozno v Skalických vinohradoch a časť dovážajú z Južného Slovenska, kde je krásne slnečno, čo hroznu prospeje a potom sú z neho vynikajúce vína s prírodnou sladkosťou. Roky spolupracujú s Poľnohospodárskymi družstvami a pestovateľmi v Strekove, Šali, Dvoroch nad Žitavou a Svätom Petri. Víno vyrábajú prírodné bez chemikálií a rôznych prímesí, ktoré zásadne nepoužívajú. V rôznych výskumoch sa zistilo, že pôda, kde sú zasadené vinohrady v Skalici, je veľmi špecifická a hlavne odroda Frankovka obsahuje toľko antioxidantov, že je vlastne liečivá. Samozrejme denne v malom množstve, čo doporučujú aj lekári.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.