Skala, piesok, hlina? Výber z Villa Modur / Purus /6fl./
Výrobca vína | PURUS Modra |
---|---|
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 6x0.75 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Pripravili sme pre Vás výber šiestich výborných vín z produkcie vinárstva Villa Modur / Purus. Vinárstvo je mimoriadne hrdé na rozmanité pôdne podmienky vo svojich vinohradoch, a tak máte unikátnu príležitosť ochutnať a porovnať vplyv lokality na chuť a vôňu vína.
Set obsahuje:
1. Veltlíner 2018
2. Sauvignon blanc 2018
3. Cabernet rosé 2018
4. St. Laurent rosé, akostné odrodové 2019, polosladké
5. Moje a Tvoje, akostné značkové 2019, polosuché
6. Cyrifandl, akostné značkové 2017, polosladké
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 6 fliaš.
PURUS Modra
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Veltlínske zelené, akostné odrodové 2018
Mohutná hlinitá pôda určuje charakter tohto Veltlínu. Má intenzívnu žltozelenú farbu a širokú škálu ovocných tónov. Presadzuje sa zrelá hruška, tóny žihľavy, jemného muškátu a manga. Chuť je výrazná, plná s dochuťou po mandliach. Po dlhšom krúžení zachytíte tóny červeného grepu, ktoré sú dané podložím. Víno vhodné na dozrievanie.
2. Sauvignon blanc 2018
Vína z odrody Sauvignon blanc vína sú svetlo zelenožltej farby, intenzívne aromatické, korenisté, s výraznejšou kyselinkou a s vyšším obsahom alkoholu, perzistentné v dochuti, s veľkou škálou od tónov trávnatých až po tóny pripomínajúce ovocné plody. Vo vôni a chuti môžete nájsť čierne ríbezle, kiwi s nádychom citrónu, grapefruitu, broskyne, nektarínky, melónu.
3. Cabernet rosé, akostné značkové 2018
Cabernet rosé je produktom mladej vinice, kde sa spája kvalita s rozmanitosťou. Rosé je cuvée hlavnej modrej odrody Cabernet Sauvignon a v menšej miere zastúpených slovenských novošľachtencov (Dunaj, Hron, Váh, Nitria). Harmóniu dotvára elegantný Cabernet Franc. Už pri prvých dúškoch zacítite omamnú vôňu čiernych ríbezlí a brusníc. Každá z odrôd pridáva vínu na bohatosti, plnosti a sviežosti. Chuť je veľmi šťavnatá.
4. St. Laurent rosé, akostné odrodové 2019, polosladké
Vo vôni a chuti dominuje zmes lesných plodov a kôstkového ovocia.Víno je príjemne ovocné,s dobrou kyselinkou a má sladší záver.
5. Moje a Tvoje, akostné značkové 2019, polosuché
Ľahké svieže víno s ovocným charakterom z vinohradníckeho Honu Horné Grefty. Prirodzene aromatické, extraktívne a mäkké.Farba vína je svetlo žltozelená s iskrou do zlata. Chutí jemne, ľahšie a sviežo s príjemnými aromatickými a chuťovými tónmi.
6. Cyrifandl, akostné značkové 2017, polosladké
Silvánske červené je tradičná biela odroda pestovaná v Modre. Vznikla náhodným krížením odrôd Rakúske biele x Tramín červený. Na Slovensku nie je v listine registrovaných odrôd, preto ju nazývame synonymom „Cyrifandl“. Víno je žlto-zelenej farby. Aróma a chuť je podobná Silvánskemu zelenému, len Silvánske červené môže mať intenzívnejšiu farbu a ovocnejšiu chuť. Tento Cyrifandl sa vyznačuje tónmi marhule, broskyne, v dochuti je jemne korenistý. Odroda je raritou na trhu.