Skalická Frankovka 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Masaryk |
Odroda | Frankovka modrá |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ručne zbierané hrozno zo starých viníc s malým zaťažením krov. Rubínovočervená farba s granátovým odleskom. Buket po zrelom ovocí s jemnou škoricovou vôňou. Primerané taníny a harmonický obsah kyseliniek. Stredne dlhý záver.
Masaryk
Firma Víno Masaryk sa snaží poskytnúť čo najlepší servis bežným zákazníkom, ale aj odberateľom, ktorí od nej vína berú do svojich prevádzok a ďalej šíria jej dobré meno. Zásadne ich nenájdete v supermarketoch, ale len v hoteloch, reštauráciách, obchodíkoch s vínom a darčekovými predmetmi, vinárniach a vínotékach.
Orientujú sa na kvalitu, nie na kvantitu. Vyrábajú každoročne veľa druhov vín, ale v menších množstvách. Na ponukovom liste ich majú bežne 20-35 druhov. Biele, červené, ružové, tieto majú akostné, kabinetné, neskoré zbery, výbery z hrozna, bobuľové výbery aj hrozienkové výbery. Sú to špeciálne vína určené pre fajnšmekrov, ale vyberie si tu chuťovo aj cenovo každý.
Dopestujú si svoje hrozno v Skalických vinohradoch a časť dovážajú z Južného Slovenska, kde je krásne slnečno, čo hroznu prospeje a potom sú z neho vynikajúce vína s prírodnou sladkosťou. Roky spolupracujú s Poľnohospodárskymi družstvami a pestovateľmi v Strekove, Šali, Dvoroch nad Žitavou a Svätom Petri. Víno vyrábajú prírodné bez chemikálií a rôznych prímesí, ktoré zásadne nepoužívajú. V rôznych výskumoch sa zistilo, že pôda, kde sú zasadené vinohrady v Skalici, je veľmi špecifická a hlavne odroda Frankovka obsahuje toľko antioxidantov, že je vlastne liečivá. Samozrejme denne v malom množstve, čo doporučujú aj lekári.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.