Facebook Pixel

ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Španielske klenoty 3fl.

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca vína Vino.sk
Krajina pôvodu Španielsko
Balenie (Litrov) 3x0.75
Servírovacia teplota (°C) 9-11
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
78,00 €

Pripravili sme pre Vás degustačný set, ktorý obsahuje unikátne vína z produkcie troch španielskych vinárstiev. NaIejte si pohár tohto vína, pohodlne sa usaďte, odpite si a užívajte si chuť španielskych klenotov. Tieto vína Vám prinesú prímorsku atmosféru v každom ročnom období.

Set obsahuje:
1. Marqués de Riscal - Reserva DOCa 2015
2. Anecoop - Venta del Puerto Nº12, DO 2014
3. Gómez Cruzado - Honorable 2014

Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.

Vino.sk


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Španielske klenoty 3fl.
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Španielsko

Španielsko má najväčšiu hektárovú výmeru viníc na svete.  Jeho vinohradnícke regióny možno rozdeliť na tieto základné jednotky: Rioja a Navarra, Katalánsko, Južné Španielsko

1. Rioja a Navarra
Oblasti Rioja a Navarra sú položené v severnom Španielsku v hornej časti údolia rieky Ebro a pripájajú sa na severovýchode k Pyrenejám a na juhozápade k pohoriu Sierra de la Demanda. Navarra má najsevernejšie vinohrady v Španielsku.

Cantabrianske pohorie má miernu výšku, avšak pôsobivú stavbu. Je hlavným kľúčom ku kvalite oblasti Rioja tým, že chráni oblasť pred zničujúcimi vetrami od Biskajského zálivu a do istej miery reguluje vplyv Atlantiku a Stredomoria. Vplyv Atlantiku je najsilnejší v Navarre a vplyv Stredomoria v oblasti Rioja Baja. Teploty stúpajú a zrážky sa znižujú smerom na východ k Stredomoriu. Pyreneje chránia od severu, ale zimy môžu byť studené a hmlisté, najmä v Navarre. Rioja môže byť postihnutá krupobitím a horúcim, suchým vetrom solano.

Vinohrady majú rozličnú polohu, od najvyšších na úpätí Pyrenejí v oblasti Navarra až po rovnejšiu krajinu v Rioja Baja na juhovýchode. Všeobecne najlepšie vinohrady sú v centrálnej pahorkatine v Rioja Alta a Alavesa. Hoci pôdy sa menia, spoločným menovateľom je vápenec. V Navarre vápenec obsahuje 25-45 % aktívneho vápna a v blízkosti rieky Ebro je pokrytý vrstvou aluviálnej naplaveniny a na suchších miestach zvetraným vápencom a pieskovcovou ornicou. Vápenec spolu s pieskovcom alebo karbonátovou hlinou a bridlicové usadeniny prevládajú v Rioja Alavesa a Alta, zatiaľ čo železité pôdy a naplaveninová hlina aluviálneho pôvodu pokrývajú vápencový podklad v oblasti Rioja Baja.

Väčšina vín je sceľovaná najmenej z troch odrôd rozličných oblastí. Čisté odrody alebo vína z jedného majetku sú zriedkavosťou. Tradičným postupom výroby vína, ktorý sa dosiaľ používa na výrobu miestnych vín (vino nuevo), je hrubá forma macerácie vykonávaná v otvorených kadiach, pricom hrozno v kadi sa pred nakvášaním rozšliapava. Veľmi sa to podobá výrobe vín Beaujolais, ale výsledok je omnoho drsnejší, s tmavou slivkovou farbou a množstvom tanínu.
Väčšina vín sa však vyrába normálnym spôsobom, ale vyzrieva dlhšie ako komerčné vína. Hoci najnovšie trendy uprednostňujú kratšie zrenie v dubových nádobách a dlhšie zrenie vo fľašiach, charakter vín z Rioje určuje viac dubový sud a v podstate by to tak malo byť aj v budúcnosti.


2. Katalánsko
Rozprestiera sa na severovýchode Španielska, kde sa vlieva rieka Ebro do Stredozemného mora. Toto územie zahŕňa oblasti Alella, Penedés, Tarragona, Priorato a Terra Alta. Mierne stredomorské podnebie prevláda v Alelle a Penedése, smerom na západ a do vnútrozemia Terra Alta sa stáva kontinentálnejším (horúcejšie letá a chladnejšie zimy). Tým istým spôsobom sa problém s hmlou na severovýchode postupne mení na nebezpečenstvo mrazov na území juhozápadného vnútrozemia, Vo vysokopoložených vinohradoch oblasti Alto Penedés sa pestujú biele a aromatické odrody vo väčších nadmorských výškach, ako je obvyklé, nižšie teploty im prospievajú.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch reliéfu od plochých nížin na Campo de Tarragona, cez náhornú plošinu Terra Alta vo výške 400 m až po najvyššie položené vinohrady v Alto Penedése, ktoré dosahujú výšky 800 metrov nad morom. Na každých 100 m zvýšenia nadmorskej výšky teplota klesá o 1 °C.

Vyskytuje sa tu široký rozsah pôdnych typov od žulových v Alelle, cez hliny s prevládajúcim vápencom, uhličitanové a piesčité pôdy v Penedése až po zmes väčšinou vápencových a uhličitanových pôd so žulovými a aluviálnymi usadeninami v Tarragone. Pôda v Priorate je nezvyčajne červenkastá, bridličnatá, s časticami odrážajúcej sľudy.

Katalánsko je pareniskom experimentovania. Priekopníkmi ultramoderných vinárskych techník boli také spoločnosti vyrábajúce Cava (šumivé víno) ako Codorníu a špecialisti na výrobu jemných vín, ako je Torres. Okrem veľmi tradičného Priorata sa vo vinohradníctve a výrobe vína v celom Katalánsku obyčajne používajú celkom moderné metódy.
Vidieť to najmä v Raimatovom vinárskom závode v Léride, kde technológia zahrňuje najnovšie a najúčinnejšie kontinuálne lisy "Sernagiotto" , ako aj "gravitačné drviče Potter", ktoré sa pokladajú za najjednoduchšie lisy, aké sa kedy skonštruovali. Nezíska sa však nimi viac ako 50-60 % muštu nachádzajúceho sa v hrozne.

3. Južné Španielsko
Vinohrady Andalúzie sa tiahnu od Condado de Huelva v blízkosti portugalských hraníc na západe cez Jerez na pobreží až k Malage v južnom Španielsku. Je to najhorúcejšia vinárska oblasť v Španielsku. Vo všeobecnosti je podnebie stredomorské, ale smerom k hraniciam Portugalska sa prejavuje vplyv Atlantiku a ďalej vo vnútrozemí, okolo Montilla-Moriles, je podnebie viac kontinentálne. Atlantikom hnaný vietor pontete vytvára flor fino sherry.

Vinič sa pestuje na všetkých typoch krajiny, od skutočne plochých pobrežných nížin, na ktorých sa dorába Manzanilla, cez mierne vyvýšené vinohrady sherry, stúpajúce do výšky 100 metrov, až k vyššie položeným miernym vnútrozemským úpätiam Montilla-Moriles a zvlnenej náhornej plošine Malagy vo výške asi 500 metrov.

Prevažujúcou pôdou v Jereze je hlboký, na vápnik bohatý druh známy ako albariza, ktorá nasiakava a udržuje vlhkosť. Má žiarivo bielu farbu a odráža slnko na dolnú časť viniča. Vyskytujú sa tiež piesčité a hlinité pôdy a hoci sú vhodné na pestovanie viniča, dávajú nižšiu kvalitu sherry. Rovnako rozšírenou pôdou východne od Jerezu nie je albariza, ale bridličnato-vápencové hliny. Pozdĺž juhovýchodnej časti pobrežia Malagy sú pôdy väčšinou bridličnaté, s primiešaním piesku, hliny a sľudy, kým vápenec s veľmi jemným pieskom prevláda na severovýchode. Condado de Huelva má červenkasté pôdy, s tmavšími aluviálnymi miestami.

Vinifikácia je kľúčom k výrobe vynikajúcich alkoholizovaných vín, ktorými je táto oblasť povestná. Vytvorenie kvasinkového floru a úmyselná oxidácia v neplných súdkoch sú životne dôležité zložky, aj keď existuje spôsob sofera, ktorý zaisťuje rovnocenný výrobok už roky. Montilla sa vyrába použitím tých istých metód ako sherry, ale má prirodzený alkohol, nie je doliehovaná.

1. Marqués de Riscal - Reserva DOCa 2015

Hrozno odrôd Tempranillo, Graciano a Mazuelo sa oberá ručne a po starostlivej selekcii sa odstrapí a pomelie. Kontrolované kvasenie rmutu a jablčno mliečna fermentácia prebiehajú v nádobách z ušľachtilej ocele. Víno následne vyzrieva 18 mesiacov v barikových sudoch z amerického duba a potom ešte ďalší rok vo fľašiach.

Víno je tmavo granátovej farby s odleskami do pomarančova. Vôňa je komplexná: zrelé červené ovocie v kombinácii so sladkým korením, ušľachtilým drevom a tabakom. Chuť je v nástupe svieža so živou kyselinkou, stred je príjemne ovocný - višňovo slivkový s korenisto sladkastým podtónom škorice, vanilky a kokosu. Taníny sú elegantné, jemné a hladké. Dochuť je široká a dlhá, typická pre štýl Rioja crianza.

2. Anecoop - Venta del Puerto Nº12, DO 2014

Mimoriadne vydarená kupáž vybraných vín vyrobených z hrozna pochádzajúceho zo starých vinohradov v prestížnej lokalite Venta del Puerto, jednom z najlepších terroirov španielskeho Stredomoria. Ručný zber, dlhá macerácia, kontrolovaná fermentácia, len minimálne čírenie a filtrácia, vybrané partie vína, 12 mesiacov v nových amerických barikoch a umenie enológov – to všetko dáva tomuto vínu mimoriadnu expresívnosť, ovocnosť, plnosť a moderný štýl charakterizujúci „novú vlnu mediteránskych vín“ – vín s rodokmeňom a rukopisom. Intenzívne, čisté odrodové arómy zrelého tmavého ovocia koncentrované mediteránskym slnkom, korenisté tóny vanilky, škorice, čierneho korenia a tabaku, minerálne a balzamické tóny sa v tomto víne nádherne spájajú s nuansami duba. Okrúhle, sladké triesloviny mu dávajú mohutnú a hrdú štruktúru a sľubný potenciál ďalšieho vyzrievania vo fľaši. Dlhé a perzistentné s pôsobivou dochuťou, elegantné a komplexné.

3. Gómez Cruzado - Honorable 2014

VHrozno pochádza z najstarších vinohradov na úpätí pohoria Sierra Cantabrica s južnou až juhovýchodnou orientáciou ("Carasoles"). Výsledné víno je asamblážou odrážajúcou zmiešanú výsadbu (field blend), v ktorej má hlavný podiel Tempranillo, dopĺňajú ho Garnacha, Graciano, Mazuelo a Viura z viniča staršieho ako 50 rokov.
Hrozno sa zberá a triedi ručne. Pred samotným kvasením sa nechá macerovať pri nízkej teplote 4 dni, nasleduje alkoholové kvasenie pri kontrolovanej teplote s každodennou remontážou a delestážou. Jablčno mliečne kvasenie a následné vyzrievanie v nových barikoch z francúzskeho duba (18 mesiacov) prispievajú k celkovej harmonizácii hotového vína.
Honorable má výraznú, žiarivú tmavo čerešňovú farbu. Vôňa je veľmi komplexná, s odtienkami charakteristickými pre daný terroir, plná tmavého ovocia a sladkého korenia. Na podnebí je lahodné, výrazne ovocné, s ostrou kyselinkou, ktorá prechádza až do dochuti. Taníny sú hodvábne a štruktúrované. Nádherná ukážka jednej z najlepších polôh v Rioje.