ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( )

Top slovenské sekty 6fl.

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca vína Wineshop.sk
Odroda Cuvée
Krajina pôvodu Slovensko
Balenie (Litrov) 0.75
Ročník NV
Servírovacia teplota (°C) 6-8
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
109,00 €

Strieľajúci korok. Bláznivé bublinky. Oslavy. Každému príde na um výraz šampanské – Champagne. Ale nie všetky šumivé vína sú Champagne a tiež nie sú všetky vyrobené tým istým spôsobom. Bolo napísaných veľa hrubých kníh o histórii šumivých vín, presnejšie o tom najznámejšom – Champagne. Našim cieľom nie je hĺbková analýza výrobného procesu, ale iba jednoduché vysvetlenie, aby ste rozumeli, čo ste za svoje peniaze získali.

Tradičná metóda (viac známa ako Méthode Champenoise alebo Méthode Traditionnelle)

  • Ako prvé sú bobule jemne stlačené tak, aby nedochádzalo k uvoľneniu farby zo šupiek. Potom je šťava fermentovaná (zvyčajne v nádobe z nehrdzavejúcej ocele) až do dosiahnutia “suchosti”. Výsledný produkt, čiže tiché víno, má vyšší obsah kyselín a nevzniklo by z neho chutné víno.
  • Dalším krokom je asambláž – zmiešanie rôznych vín. (Mimochodom, práve tento krok je dôvodom, prečo je Dom Perignon tak známy. Nie je vynálezcom šumivého vína, ale tento slepý mních mal vynikajúci nos a bol majstrom v zmiešavaní vína.)
  • Po vytvorení želanej zmesi sa víno prečerpá do fliaš a pridá sa zmes vína, kvasiniek a cukru (známa ako „liqueur de tirage“, čiže tirážny likér). Fľaša sa potom uzavrie korunkovým uzáverom (rovnakým ako na pivových fľašiach). Prídavok tohto „likéru“ spúšťa sekundárnu (druhotnú) fermentáciu vo vnútri fľaše. Nakoľko je víno v uzavretej nádobe, kvasným procesom vznikajúci oxid uhličitý nemá kadiaľ unikať a je reabsorbovaný vo víne.
  • Po ukončení sekundárnej fermentácie mŕtve bunky kvasiniek (kaly) sú po určitom čase z fľaše odstránené. Tento proces sa nazýva odkaľovanie (remuage). Fľaše sú postupne ručne pretrepávané a nakláňané, aby sa všetok sediment dostal do hrdla fľaše. Následne je hrdlo ponorené do ľadového kúpeľa, aby sediment stuhol, odstráni sa korunkový uzáver, tlak vo fľaši vytlačí stuhnutú usadeninu von a vo vnútri zostáva iba čisté šumivé víno. Tento proces sa nazýva odstránenie kalov (degorzáž).
  • Fľaša je potom doplnená konečnou dávkou „liqueuer d’ expedition“, čiže expedičného likéru (zmes vína a cukru, ktorá určí finálnu cukornatosť koncového produktu) a na záver je fľaša zazátkovaná korkom, korok upevnený košíkom, a fľaša označená etiketami a zabalená do kartónov.

Keďže sme si vysvetlili výrobný proces ponúkame Vám výber TOP slovenských sektov podľa nás.

1. Pivnica Radošina - Sekt brut
2. Pavelka a syn - Sekt Blanc de blanc brut
3. Hacaj - Chardonnay extra brut
4. Fedor Malík a syn - MODRAGNE 7 brut
5. Tajna Vineyard & Winery - Cuvée du Terroir brut
6. Chateau Rúbaň - Sekt brut

Wineshop.sk

Pod touto značkou vám prinášame rôzne degustačné sety, darčekové balenia a špeciálne produkty.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Top slovenské sekty 6fl.
Vaše hodnotenie:
Dajte vedieť ostatným váš názor a získajte zľavu 5%

Slovensko

Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií. 

Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:

1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska  vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská  vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská  vinohradnícka oblasť
6. Tokajská  vinohradnícka oblasť

Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >


V spolupráci s naším someliérom sme pripravili pre vás tento výber skvelých slovenských sektov:

1. Pivnica Radošina - Sekt brut


Sekt vyrobený klasickou metódou druhotného kvasenia vo fľaši a následným vyzrievaním 10 mesiacov. Základné víno odrody Pinot Noir sa spracovalo šetrným lisovaním celých strapcov hrozna pri nízkom tlaku. Kvasinkovo-biskvitový buket sa prelína s ovocnou citrusovou sviežosťou.

2. Pavelka a syn - Sekt Blanc de blanc brut

Biele víno vyzrievalo 18 mesiacov. Základ tvorí jemné Chardonnay a ovocné tóny dotvárajú Pinot blanc a Rizling rýnsky. Príjemné kyselinky radia toto víno medzi veľmi svieže. Kvetinová vôňa s tónmi orieškov spolu s jemným a stálim perlením sú v dokonalej harmónii.

3. Hacaj - Chardonnay extra brut

Lisovanie celých strapcov, vyzrievalo 10 mesiacov vo fľaši s kvasinkami. Svetlá zlatistá farba, intenzívne perlenie. Vo vôni dominuje zelené jablko, citrusy, ananás, lúčne kvety a biskvit. Chuť je svieža, ovocná s tónmi orieškov a medu. Pikantná kyselinka. Stredne dlhá dochuť.

4. Fedor Malík a syn - MODRAGNE 7 brut


Pinot blanc, blanc de blanc, biele šumivé víno vyrobené tradičnou technológiou. Jemne lisované celé strapce, fermentácia do sucha, ročné zrenie na hrubých kvasniciach bez sírenia, fľašovanie do sektových fliaš a následná druhá fermentácia, ročné zrenie, ručná remuáž a degorzáž. Iskrivý, nežný a rozkošne hravý sekt.

5. Tajna Vineyard & Winery - Cuvée du Terroir brut

Chardonnay, Pinot Noir a Rizling vlašský boli šetrne pozberané a ešte šetrnejšie lisované bez mletia. Takto získaný mušt kvasil každý osobitne a následne po vykvasení bol starostlivo skombinovaný do konečnej podoby. Po získaní kvalitnej kombinácie bolo víno uzavreté a oddychovalo 12 mesiacov vo fľaši. Tu získalo jemné perlenie, ktoré mu dáva eleganciu a noblesu ukrytú vo fľaši. Svetlý zelenožltý farebný odtieň, bohaté perlenie, očarujúca vôňa citrusovej kôrky, pomela a vanilkového pečiva zaujmú pri prvom dúšku. Elegantné, plné a súčasne šťavnaté cuvée osloví výraznou notou zrelých jabĺk a egrešov. Dlhá osviežujúca dochuť zanecháva na jazyku stopy limetiek, podfarbené kúskami lieskových orechov a kandizovanými broskyňami.

6. Chateau Rúbaň - Sekt brut

Víno svetlej zlatistej farby. Elegantná vôňa na úvod pripomína kvitnúce kvety so zrelou stopou žltého ovocia a biskvitu. Suchá ovocná a minerálna chuť je podporená tónmi citrusových plodov a komplexnou štruktúrou s pevným a dlhým záverom. Sekt dozrieval 12 mesiacov na jemných kvasičných kaloch.


Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.

Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.