Veltlínske zelené, neskorý zber 2011
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Vinidi |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2011 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
V neobvykle elegantnej vôni sa prezentuje nádherná mandľa, so zelenokorenistým pozadím. Jemná textúra minerality dokonale zvýrazňuje mandľovo-korenistý vnem. Chuť vína predstihuje očakávanie. Mineralita je po celý čas na pozadí a necháva vyniknúť príťažlivú mandľu s korenisto ovocným pozadím. Ovocie pôsobí tiež korenisto ako šupka jabĺk, alebo dozrievajúce mango.
Vinidi
Spoločnosť Vinidi symbolizuje nerozlučnú spojitosť vín s pôdou, podnebím a umom našich ľudí. Roman Holec si získal rešpekt a uznanie vinárskej verejnosti tým, čo už v úlohe technológa dokázal. Dnes stojí na čele tímu ľudí, s ktorými vybudoval jednu z najmodernejších slovenských vinárskych prevádzok a vtláča svoj neopakovateľný rukopis vínam nesúcim hrdé označenie Vinidi.
Kvalita hrozna je limitujúcim faktorom pri výrobe vína. Bez modernej a najmä šetrnej technológie ale nie je možné vyrobiť špičkový produkt. Spoločnosť Vinidi disponuje najmodernejším technologickým vybavením ako je šetrný pneumatický lis, fermentačné tanky na biele víno s možnosťou chladenia, ale aj ohrevu, vinifikátory na červené víno s ponáraním matolinového klobúka apod. Disponujú dostatočne veľkým obsahom nádrží, ktorý im umožňuje spracovávať hrozno rovnakej odrody z rôznych polôh, prípadne rôznej vyzretosti samostatne a dôsledne sa venovať všetkým detailom pri vinifikácii muštu. Jednotlivé technologické celky na seba ideálne nadväzujú, čo nie len šetrí prácnosť, ale najmä nezaťažuje víno zbytočnými technologickými operáciami, zbytočným prečerpávaním a pod. Technológ môže kedykoľvek prostredníctvom internetu ovládať a riadiť jednotlivé technologické procesy. Za zmienku stoja aj dve samostatné a oddelené pivnice na vyzrievanie červených ale aj vybraných bielych vín. V jednej z nich sa za presklenenou stenou nachádzajú klasické barikové sudy bordeaukského typu, s objemom 225 litrov, vyrobené s dlhodobo pozvoľne sušeného dreva, ktoré vínu odovzdáva iba tie najčistejšie arómy. V druhej pivnici zasa nájdete veľké drevené sudy, v ktorých víno predýchava a stáva sa jemnejším a zamatovejším, vo víne sa tak zachovávajú pôvodné hroznové arómy, ktoré nie sú obohatené žiadnymi toastovými arómami.
V ponuke vín môžete nájsť vína ako Rízling Rýnsky, Veltínske Zelené, Rulandské Biele, Merlot, Frankovka Modrá či Cabernet Sauvignon.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.