Veltlínske zelené Privat Reserve 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Miro Fondrk |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 12,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ručne zberané hrozno a šetrné spracovanie predchádzalo studenej macerácii po dobu dvoch dní.
Fermentácia prebiehala v drevenom sude ´´OVONUM´´ s objemom 1000l z francúzskeho duba. Po jablčno – mliečnej fermentácii víno vyzrievalo na jemných kvasničných kaloch s pravidelným premiešavaním po dobu 12 mesiacov.
Aromatika je široká, viacvrstvová, s nuansami maslových sušeniek, orieškov a jemným tónom cédrového dreva. V chuti je víno plné a šťavnato ovocné s dlhou a elegantnou dochuťou.
Miro Fondrk
Miro Fondrk vždy pri víne uprednostňoval jedinečnosť a kvalitu. Nikdy ho neuspokojili vedomosti, ktoré o víne mal. Preto po Ekonomickej univerzite vyštudoval aj Vinohradníctvo a vinárstvo na Zahradníckej fakulte v Lednici, Mendelovej univerzity v Brne. Stal sa držiteľom Advanced Certificate WSET v Londýne a dokončuje Level 4 – Diploma, na Weinakademie Österreich v Ruste. Celé jeho úsilie prirodzene smerovalo k vzniku vlastného vinárstva, ktoré by sa dalo charakterizovať ako butikové, alebo garážové.
Vína vyrába z hrozna, ktoré pochádza z dvoch výnimočných slovenských vinárskych oblastí. Z vlastných vinohradov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, pri obciach Rúbaň a Nová Vieska. Odtiaľ preferuje slovenských novošľachtencov a medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti si vyberá to najlepšie hrozno odrôd Veltlínske zelené a Chardonnay od kamaráta, vinohradníka, vinára Milana Skovajsu.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v drevenej bedni, ktorú zakúpite tu.