Vinárstvo Skovajsa 6fl.
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Skovajsa |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Servírovacia teplota (°C) | 10-17 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Set obsahuje:
1. Pinot blanc 2022
2. Rizling rýnsky Terroir 2022
3. Veltlínske zelené Selection 2020
4. Svätovavrinecké rosé 2023
5. Cabernet Sauvignon 2018
6. Neronet 2019
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej debni, ktorú zakúpite tu.
Skovajsa
Skovajsa je malé, moderné rodinné vinárstvo s niekoľko generačnou tradíciou vinohradníctva a vinárstva. Ich prioritou je výroba kvalitných vín, ktorá je samozrejme možná len pri použití kvalitnej suroviny, teda hrozna. Práve preto na výrobu vín využívajú výhradne hrozno dopestované vo vlastných viniciach, ktoré podlieha prísnej kontrole a pre zachovanie výbornej kvality, aj nevyhnutnej redukcii úrody. V súčasnosti obhospodarujú 7,5 ha viníc nachádzajúcich sa v Pezinku a Limbachu. Ich maximálna produkcia nepresahuje 40 000 litrov vína ročne.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Pinot blanc 2022
Vôňa je expresívna s parfémovou intenzitou, dominujú v nej tóny exotického ovocia ako prezreté banány, mango, broskyne, marhule a zelené jablko. Chuť je plná, harmonická, šťavnatá, kyselinky sú výborne zapracované a dokonalo dopĺňajú celkový chuťový profil.
2. Rizling rýnsky Terroir 2022
Riesling TERROIR má peknú sýto zlatistou farbou. Aromatika je herbálna, sladká s tónmi rozkvitnutého viniča a lipy. V chuti ponúka extrémnu plnosť a nevídanú šťavnatosť. Pri tomto víne sa dá konštatovať, že patrí k tej úzkej skupine slovenských vín, ktoré si človek zapamätá a rád sa k ním opäť vráti. Víno fermentovalo na "divokej" autochtónnej mikroflóre, čím sa umocnila jeho plnosť a prejav terroiru Malých Karpát.
3. Veltlínske zelené Selection 2020
Víno prezentujúce sa zlatistou farbou, ktorá prezrádza vysoký extrakt a krásne vyzreté hrozno, z ktorého vzniklo. Vôňa je viac-vrstvová, ponúkajúca sladkosť zrelých hrušiek rovnako aj šťavnatú ovocnosť doplnenú o sladké tóny agátového drievka. Šťavnatá, štruktúrovaná chuť s príjemným a dlhotrvajúcim záverom je úž len bodkou za týmto zlatým mokom.
4. Svätovavrinecké rosé 2023
Vôňa je svieža ovocná so sladkým nádychom a tónmi lesného, červeného bobuľového ovocia. Chuť je výrazne svieža, šťavnato ovocná s dochuťou po malinovej dreni s jemne pikantnými kyselinkami.
5. Cabernet Sauvignon 2018
Farba je nádherná, sýta, typická pre Cabernety z Limbachu. Vôňa ovocná, svieža, plná bobuľového ovocia. V chuti dominuje cabernetová ovocnosť, doplnená o jemné taníny, získané z vyzrievania v drevených dubových sudoch.
6. Neronet 2019
Tmavo rubínová farba vína. Výrazná vôňa s tónmi prezretého čierneho ovocia, ako sú moruše a černice, ktorej eleganciu dopĺňa jemný tón praženej kávy. Chuť je plná zrelého červeného a čierneho ovocia, ktoré dopĺňajú tóny horkej čokolády v závere s vyzretými sladkými tanínmi.