ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA PRVÝ NÁKUP!


Nechajte nám svoj email a okrem toho, že Vám už neuletí žiadna skvelá ponuka, pošleme Vám kód so zľavou na Vašu prvú objednávku.

(Vstupom na stránku potvrdzujete, že máte aspoň 18 rokov)
Košík ( 0 )

Sauvignon blanc Organic Headwaters 2023

Viac informácii
Zvyškový cukor suché
Výrobca Babich
Odroda Sauvignon Blanc
Krajina pôvodu Nový Zéland
Oblasť pôvodu Marlborough
Balenie (Litrov) 0.75
Ročník 2023
Servírovacia teplota (°C) 10-12
Farba vína Biele
Siričitany Víno obsahuje siričitany
Minimálny počet kusov 1
Dostupnosť:Skladom
Do 48 hodín u vás
15,90 €

100% biodynamický Sauvignon Blanc. Pri výrobe tohto vína boli dodržané striktné pravidlá pre organickú produkciu. Intenzívna a pritom elegantná vôňa. Je takmer dokonalo - harmonická. Strieda sa šťavanté exotické ovocie s čiernou ríbezľou, bylinkami, pokosenou trávou, citrusmi aj stopou žihľavy. Chuť je rovnako bohatá ako vôňa, všetky vnemy sú intenzívne a ostávajú aj v dlhej a čistučkej dochuti. Prekrásne víno.

Gastro odporúčanie: Hodí sa hlavne k rybám a morským plodom. Najlepšia kombinácia sú čerstvé ustrice. Podávať pri teplote 8 až 10°C.

Babich

Novozélandské vinárstvo so zaujímavou históriou v podobe svojho zakladateľa Josipa Babicha. Ako mladý štrnásťročný chlapec emigroval na Nový Zéland za svojimi bratmi. Neskôr spolu založili vinárstvo a v roku 1912 Josip vysadil prvý vinohrad. Firmu pomenoval Babich Brothers a v roku 1916 nafľašoval svoje prvé víno. Vinárstvo Babich si odvtedy vybudovalo silné renomé doma aj v zahraničí. Dôkazom je nespočetné množstvo ocenení a medailí.

Firma sa venuje najmä výrobe Pinot Noir, Chardonnay či Sauvignonu. Svoje hrozno pestuje v okolí Aucklandu a v dobre známych lokalitách Hawke´s Bay a Marlborough.


Write Your Own Review
Chystáte sa hodnotiť: Sauvignon blanc Organic Headwaters 2023
Vaše hodnotenie:
DAJTE VEDIEŤ OSTATNÝM VÁŠ NÁZOR A ZÍSKAJTE 5% ZĽAVU NA ĎALŠÍ NÁKUP!
(pre získanie zľavy je potrebné byť prihlásený na svoj účet)

Nový Zéland

Nový Zéland má 36 000 ha rodiacich viníc a ako jedna z mála krajín ich plochu neustále zväčšuje. 

1. Severný ostrov
Severný ostrov má chladný prímorský typ podnebia, priemernými teplotami podobný podnebiu v Bordeaux. Zrážky sú celkove oveľa vyššie, v rozsahu od prijateľných 760 mm v oblasti zálivu Hawkes k nadmerným 1 600 mm v Northlande. Rozhodujúce obdobia jesene sú zriedka suché; výdatné dažde a vysoká vlhkosť spôsobujú zničenie hrozna a vznik hniloby.
Podľa kalifornského systému sumarizácie teplôt, najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou na ostrovoch sú regióny zaradené do oblasti I (menej ako 2 500 denných stupňov Celsia).

Väčšina viníc sa nachádza na rovinatých územiach, ktoré sa ľahko obrábajú. Vinič je aj na niektorých na sever obrátených svahoch v Aucklande a Te Kauwhata; tie poskytujú lepší drenážny systém a dlhší čas intenzívneho slnečného svitu.

Nájdeme tu rôzne typy pôd, od plytkých ílov na piesočnato-hlinitej základovej pôde v Northlande, cez ťažkú, ílovitú zem na hlinitom podklade vo Waikato alebo aluviálnu ílovitú zem na piesočnatej či vulkanickej základovej pôde v oblasti Poverty Bay, k ílovitej pôde a aluviálnym pieskom na štrkovitom alebo vulkanickom podklade v oblasti Hawkes Bay. Slabý drenážny systém je spoločným znakom väčšiny pôd, hoci tie v Hawkes Bay sú v tomto ohľade ľahšie a lepšie.

Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Hoci dôraz sa kladie na vysokokvalitné odrody ako Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon a Pinot noir, stále dominuje Müller-Thurgau napriek tomu, že veľa z neho sa v rokoch 1983 až 1986 vyklčovalo. Spracováva sa tradične v polosuchom štýle spätným sceľovaním so sladkým, nevykvaseným, sterilizovaným hroznovým muštom. Väčšina vinárskych podnikov je typu "boutique" s veľmi malými, ale dobre zariadenými budovami. Často majú značkové sudy z nového duba a obmedzujú produkciu na limitované série vysokokvalitných odrodových vín. Na druhom konci spektra sú dve veľké vinárske spoločnosti, ktoré produkujú asi 85 % všetkých vín na Novom Zélande. 

2. Južný ostrov
Južný ostrov, južný z dvoch hlavných ostrovov Nového Zélandu, leží 16 900 km na severovýchod od Antarktídy.

Priemerné teploty sú najvyššie počas vegetačného obdobia v oblasti Marlborough, ktorá má často najviac hodín slnečného svitu v krajine. Ako sa posúvame smerom na juh, stredné teloty postupne klesajú a sú obyčajne nižšie ako na Severnom ostrove alebo v Bordeaux. Zrážky sú rozmanité, ale zväčša nižšie ako na Severnom ostrove, v rozmedzí od 610 do 760 mm v Marlborough a v Canterbury a 990 až 1240 mm v Nelsone. Vytrvalé teplé a suché severozápadné vetry spôsobujú sucho a ničia mladé lístky v oblasti Marlborough.

Väčšina viniča sa pestuje na rovinatých alebo jemne zvlnených územiach. Kopce a pohoria ostrova chránia vinohrady na východnej strane pred výdatnými jesennými dažďami, ktoré často zničia vinice v Nelsone. Pôdy sú veľmi rôznorodé, od zväčša ílovitých v Nelsone, cez nánosové aluviálne pôdy na štrkovitom základe v oblasti Marlborough a v časti Canterbury až k vulkanickým, sprašovým, kriedovým, často bohatým na vápenec, ílovitým pôdam v ostatných častiach Canterbury. Tieto pôdy majú väčšinou lepší drenážny systém ako na Severnom ostrove.

Zber úrody sa začína v marci a v apríli, 6 mesiacov pred zberom vo vinohradníckych oblastiach na severnej pologuli. Vinohradníctvo Južného ostrova sa v skutočnosti začalo rozvíjať až v sedemdesiatych rokoch, je technologicky na úrovni, s viničom vysadeným v širokých radoch, ktoré dovoľujú mechanizovaný zber a obrábanie.

Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.

Víno je možné dodať aj v darčekovom balení, ktoré zakúpite tu.