Riesling 2021 polosladké
Zvyškový cukor | polosladké |
---|---|
Výrobca | Velkeer |
Odroda | Rizling rýnsky |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Nitrianska |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2021 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 10,5% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Rizling Rýnsky, pri ktorom bol úmysel dostať potenciál najstaršej vinice vinárstva. Po dôkladných zelených prácach čakali na správny čas zberu. Keď sa tento Rizling oberal, mal už cukornatosť nad 23° NM a hrozno bolo v skvelom stave. Stále v mušte prevládala šťavnatá kyselina, preto sa rozhodli kvasenie zastaviť pri 10,50% alkoholu, čím dosiahli, že sa podarilo vyrobiť lahodné polosladké víno z tejto kráľovskej odrody.
Reduktívny vzhľad zelenkavého odtieňa. Víno, ktoré sa po nadýchnutí postupne otvára do ovocno-sladkých tónov ananásu, marhuľových kôstok a sušenej lipy. Badať už aj jemnú nazretosť v aromatickom profile. V chuti sa ekvilibristicky prelínajú pocity acidity a sladkosti. V sladkokyslej dochuti sa objavuje čerstvé šťavnaté hrozno s kúskami ananásu.
Velkeer
Nitra a jej okolie patrí medzi najstaršie vinohradnícke oblasti na Slovensku. Obec Veľký Kýr bola osídlená už v dobe kamennej. V 1. storočí nášho letopočtu tu Rimania postavili pohraničnú strážnu vežu, nakoľko tadiaľto viedla tzv. Jantárová cesta. Prvá písomná zmienka o obci Veľký Kýr pochádza z roku 1113.
Idea kvalitného a poctivého vínna postaveného na tradícii predchádzajúcich generácií. Vo vinárstve Velkeer kladieme veľký dôraz na kvalitu hrozna. Rodinné vinice už nestačia pokryť potrebu vinárstva, preto časť hrozna nakupujeme od dodávateľov, ktorých navštevujeme niekoľkokrát ročne, aby sme sa ubezpečili, že hrozno, ktoré pre nás pestujú bude pri oberačke v tom najlepšom poriadku. Zber robíme zásadne ručne a iba do 20 kg debničiek, ktoré zabezpečia, že hrozno príde na spracovanie neutlačené a nezaparené.
Výroba je postavená na tradícii predchádzajúcich generácií, ale modernizácii sa nebránime. Práve naopak. Zaviedli sme do procesu výroby odkalenie muštov, využívanie selektovaných kvasiniek, či chladenie muštov počas kvasenia.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.