Oblasť tvorí ľavý breh rieky Garonne rozširujúci sa na juhovýchod od severnej časti Bordeaux až na vzdialenosť 10 km na východ od Langonu. Cérons, Sauternes a Barsac sú priradené do južnej časti dištriktu Graves.
Podnebie je veľmi podobné Médocu, avšak čiastočne horúcejšie a s mierne väčšími dažďovými zrážkami. V Sauternes a Barsacu mierne a vlhké, s jesenným, na všetko dôležitým striedaním ranných hmiel a slnečného svitu, teda s ideálnymi podmienkami pre "ušľachtilú pleseň".
Predmestia živelne sa rozrastajúceho Bordeaux križujú severnú časť tohto dištriktu nachádzajúceho sa nad Cadaujacom, ktoré čoraz viac nadobúdajú vidiecky charakter. Terén v Graves je oveľa kopcovitejší ako v Médocu, drobné údolia sú pretínané nespočetnými potôčikmi vtekajúcimi do Garonne.
Niektoré z tunajších vinohradov sú strmé. Obce Sauternes, Bommes a Fargues sú kopcovité, ale Preignac a Barsac, nachádzajúce sa na druhej strane Cironu, malého prítoku Garonne, majú miernejší sklon.
Prechádzajúc cez dištrikt zo severu na juh, mení sa postupne vrchná vrstva pôdy zo štrkovitej v Graves na pôdu zmiešanú s pieskom, neskôr aj s vetrom ošľahaným vápencom a prípadne aj ílom. Aj zloženie spodnej vrstvy pôdy sa mení, v zásade sa tu však vyskytuje železité podložie, vápenec a íl- buď čisté alebo zmiešané. Pôda v Céronse je kamenistá, zväčša je tu kremeň a štrk, pod ktorými je vápenný íl. V Sauternes je červenkastá vrstva hliny a štrku, pod ktorou je íl alebo štrkovité železité podložie, vo Fargues je na íle a štrku vrstva hliny a vápenca. Štrkové svahy Bommes sú niekedy zmesou ťažkých ílových pôd, zatiaľ čo na rovinách je piesková hlina s červenkavým ílom alebo vápencovou spodnou vrstvou. Na juhu Preignacu je nad zmesou hliny a štrku piesok, štrk a íl, smerom na juh k Barsacu má vrchná vrstva viac charakter naplaveniny položenej nad pieskom, hlinou a vápencom. Tam, kde sa v Barsacu nachádzajú klasifikované cru, pozostáva pôda z ílu a vápenca nad vápencovou vrstvou, na iných miestach je vrchná vrstva premiešaná s pieskovitým štrkom.
V Graves je zvykom, že château produkujúce biele i červené vína používajú na vyzrievanie bieleho vína po dobu dvoch mesiacov iba nové dubové sudy. To nie je nič extravagantné - tmavé odrody hrozna dozrievajú po bielych, takže použitie nových sudov má zmysel.
Na niektorých château sa do červeného vina pridáva aj určité množstvo vin de presse. Cuvaison sa mení v rozmedzí od 8 do 15 dní, avšak niektoré château v Graves povoľujú aj 15 až 25 dní. Vyzrievanie v sudoch obvykle prebieha 15 až 18 mesiacov.
Sladké biele vina sa v Sauternes a Barsacu vyrábajú z niekoľkých neskoro oberaných tries prezretého hrozna, na ktorom sa v ideálnom prípade nachádza "ušľachtilá pleseň". Odzrnenie hrozna zvyčajne nie je nevyhnutné. Kvasenie hroznového muštu s takou vysokou koncentráciou cukru sa dá pomerne ťažko naštartovať a jeho regulácia je problematická. Napriek tomu zvyčajne trvá dva až osem týždňov. Presná doba kvasenia závisí od požadovaného štýlu vína. Mnoho tých najlepších vín v sudoch vyzrieva od jeden a pol do tri a pol roka.
Základné odrody: Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sémillon, Sauvignon blanc.
Vedľajšie odrody: Malbec, Petit verdot, Muscadelle.
7. St.-Emillion
Pravý breh Dordogne, 50 km východne od Bordeaux. Podnebie je menej morské a viac kontinentálne ako v Médocu, s veľkými výkyvmi denných teplôt. Na jar s mierne výdatnejšími zrážkami, v lete a zime sú zrážky podstatne menšie.
Samotný St.-Emilion leží na rovine, kde vinič rastie vo výške 25 až 100 metrov. Tieto vinohrady sú celkom presiaknuté vodou, najmä na juh od dediny, kde dve úbočia ležia oproti sebe a medzi nimi je prístupová cesta D122. Rovina pokračuje na východ vo forme kopcovitých vyvýšenín. Vinohrady smerom na sever a západ od dediny sú na rovnej zemi.
Pôda je extrémne komplexná. Časť územia známa ako "Pomerol-Figeac" obklopuje château Cheval Blanc a Figeac.
V mnohých château považujú za potrebné používať určitú časť vin de presse, zvyčajne len prvý podiel muštu. Doba rmutovania je zvyčajne 15 až 21 dní, v niektorých prípadoch až do štyroch týždňov. Niekoľko vín vyzrieva v sudoch 12 mesiacov, priemerná doba sa pohybuje v rozpätí 15 až 22 mesiacov.
Základné odrody: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Vedľajšie odrody: Malbec, Carmenere.