COS 8fl. deg. balík LIMITKA
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | COS |
Krajina pôvodu | Taliansko |
Oblasť pôvodu | Sicily |
Balenie (Litrov) | 8x0,75 |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Týmto degustačným balíkom by sme vám radi predstavili vinárstvo Azienda Agricola COS zo Sicílie.
Traja priatelia založili Azienda Agricola COS, v roku 1980 Giambattista Cilia, Cirino Strano a Giusto Occhipinti. Začiatočné písmená ich priezvisk sú za pôvodom názvu vinárstva – COS.
V 1980 boli najmladšími producentmi vína v Taliansku. Dostali staré rodinné vinárstvo od otca Giambattista Cilia Giuseppe Ciliu a neďalekú vinicu s viničom pestovaným na kríky, spolu 3,60 hektára v slávnom meste Bastonaca. 5. októbra 1980 pozberali úrodu na svoj prvý ročník a vyrobili 1 470 fliaš. COS začala svoje dobrodružstvo, ktoré jedného dňa viedlo k transformácii Cerasuolo di Vittoria. Vinárstvo sa riadi princípmi biodynamického pestovania s cieľom pomôcť viničom nájsť a udržať rovnováhu s prírodou, aby mohli vyjadriť svoj skutočný charakter svojho terroir. Voľba riadiť sa biodynamickými princípmi nevznikla preto, že je to trendy alebo módne, ale vyplynula z ich úcty k prírode, vášne pre prácu a z lásky k viniču.
V balíku nájdete od šťavnatého, bieleho cuvée odrôd Grecanico, Insolia, ľahkého červeného Frappata po jedno z ich TOP červené cuvée Cerasuolo di Vittoria Classico Della Bastonaca DOCG.
!! Ako špecialitu v tomto Limitovanom balíku nájdete jedinečný rosé sekt z odrody Frappato. !!
Vyrobený tradičnou francúzskou metódou zrenia sektu vo fľaši. Sekt ročníka 2020 zrel 24 mesiacov na kaloch.
Deg. balík obsahuje :
1x Ramí 2022
1x Zibibbo in Pithos 2022
1x Frappato 2022
1x Nero di Lupo 2022
1x Pithos Rosso 2021
1x Cerasuolo di Vittoria Classico Della Bastonaca DOCG 2019
1x Contrada 2019
1x Frappato rosato Metodo Classico 2020 dosaggio zero (BIO)
COS
Vinárstvo COS sa nachádza na juhovýchode Sicílie vo Vittorii, neďaleko Ragusy. Vzniklo v roku 1980, kedy vyrobili aj prvý ročník vín. Postupom času prikupovali a rekultivovali ďalšie vinohrady, až sa zastavili na hranici 30 hektárov. Po zakúpení dnešného sídla vinárstva Villa Fontane a Villa Brunnen s ďalšími vinohradmi a sérii skúšobných ročníkov na princípoch biodynamického pestovania, je vinárstvo COS dlhodobo považované za vzor ekologického vinohradníctva, charakterizovaného nekompromisnou snahou o kvalitu.
Vína sú vyrobené z miestnych odrôd viniča ako Nero d'Avola, Frappato, alebo biele Zibibbo, Grecanico či Inzolia. Sú svieže, elegantné, puristické, prirodzené s dotykom južanského temperamentu. Štýl vína majiteľov a zároveň vinohradníkov Giambattista Cilia a Giusto Occhipinti, je teda pre taký horúci región akým je Sicília dosť netypický. Jemné, svieže, nie s vysokým alkoholom, také sú vína z COS. Sú nielen veľkým pôžitkom, ale tiež pôsobivo dokazujú, že typickosť popri terroir môže byť veľmi silne ovplyvnená vo vinohrade a filozofiou spracovania vo vinárstve – pivnici.
Okrem precízne obrábaných viníc je dôležité spomenúť najmä nádhernú produkčnú časť, pozostávajúci zo 150 španielskych amfor z ktorých každá má objem 400 litrov. Nachádzajú sa vo vínnej pivnici Villa Brunnen, ktorá pochádza z 19. storočia a bola zrekonštruovaná v roku 2007. Vinifikácii vín v starodávnych terakotových nádobách, ako napríklad Pithos, sa v COS venujú už od roku 2000. Ich rozhodnutie v prospech španielskych amfor nie je podľa majiteľov ideologické /moderné/, ale výlučne kvôli výrobným procesom vhodných pre nimi pestované odrody.
Taliansko
1. Stredné Taliansko - západ
Leží medzi Apeninami na severe a východe a Tyrrhenským morom na západe. Letá sú dlhé a veľmi suché, zimy menej drsné ako v severnom Taliansku. Teplo a nedostatok vlahy môžu byť problémom počas vegetačného obdobia. Vinice obyčajne ležia na svahoch hôr, kde majú dostatok slnka a vlahy. Rozmiestňujú sa rozvážne podľa nadmorskej výšky, aby sa kompenzovali horúčavy, modré odrody do výšky 550 ma biele odrody do výšky 700 m. Čím vyššie sa nachádza vinič, tým dlhšie je obdobie dozrievania a hrozno má vyššiu kyslosť.
V posledných rokoch sa značne experimentuje, hlavne v Toskánsku s klasickými francúzskymi odrodami, najmä s Cabernet sauvignonom. Tie sa používajú s tradičnými odrodami viniča ako Sangiovese a samostatne. Výsledkom sú, aj keď netypické pre oblasť, pravdepodobne najúžasnejšie vína tohto druhu v Taliansku a veľké vína ako Sassicaia a Tignanello, uznávané ako vína svetovej triedy.
Tradičnou špecialitou je sladké biele vin santo, vyrobené z hrozna typu passito vysušeného na slamených podložkách. Zreje až 6 rokov, často s využitím systému solero.
2. Stredné Taliansko - východ
Oblasť sa tiahne pozdĺž pobrežia Jadranského mora, od Molise na juhu smerom hore k Emilia-Romagna. Vplyvom Stredozemného mora sú letá obyčajne suché a horúce, sú výrazne horúcejšie, ak cestujeme smerom na juh, a zimy sú chladné. V hornatých krajoch mikroklímu ovplyvňuje výška a poloha. Najlepšie vinohrady sa nachádzajú na miestach s dobrým drenážnym systémom, na úpätí hôr, ale vinohradníctvo je
Využíva sa tu široké spektrum vinohradníckych praktík a vinárskych techník. Veľa zmesných vín s veľkoobjemovou produkciou pochádza odtiaľto, ale niektorí výrobcovia zachovávajú najcennejšie tradície a rozširujú ich pomocou moderných metód.
Severozápadné Taliansko, chránené zo severu a západu Alpami a Ligúrskym morom z juhu, tvoria provincie Piemont, Ligúria, Lombardia a Valie d'Aosta. Zimy sú tuhé, s častými inverznými hmlami, ktoré vystupujú z údolí. Letá sú horúce, hoci nie príliš a v tomto období roka môže hrozno poškodiť krupobitie. Dlhé obdobia jesene umožňujú s úspechom pestovať neskoro zrejúcu odrodu viniča Nebbiolo. Oblasť tvoria vrchy, predhorie (Piemont znamená predhorie) a údolie najdlhšej talianskej rieky - Pádu. Vinič sa pestuje na úbočiach, kde je vytvorený dobrý drenážny systém a dostatok slnečného svetla. V klasických oblastiach ako Barolo je vinicami pokrytý každý svah otočený na juh, zatiaľ čo v Lombardii sa mnohé vinohrady nachádzajú na bohatých údolných nivách v údolí Pádu.
Významné červené vína regiónu trpeli v minulosti dlhým uchovávaním vo veľkých drevených kadiach, pretože mnohí pestovatelia plnili vína do fliaš len pri predaji vína. Tieto praktiky oxidovali víno. V súčasnosti sa mnohé vína fľašujú v optimálnom čase, hoci sa nedosiahla všeobecná zhoda v otázke najlepších ležiackych nádob. Použitie uzavretých tankov pre vína sladkého, hroznového štýlu z Asti bolo úspešné a tieto vína sa dobre predávajú na medzinárodných trhoch. Niektoré z výrobní spumante vyrohili suché šumivé z odrôd Pinot a Chardonnay pomocou méthode champenoise a získali šumivé vína vynikajúcej kvality.
Severovýchodné Taliansko je ohraničené Dolomitmi na severe a Adriatickým morom na juhu. Podobne ako na severozápade sú letá horúce a zimy studené a drsné, s hmlou sú problémy menšie a krupobitie býva častejšie. Počasie sa z roka na rok nepredvídateľne mení, takže udanie ročníka je dôležité, zvlášť pri červených vínach. Vinice sa nachádzajú na mnohých miestach, od strmých úbočí pohorí v Tridentsko-Hornej Adiži až po ploché, údolné nivy vo Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Najlepšie vinohrady sú vždy situované na kopcovitom vidieku.
Väčšina vinohradov je na ľadovcových morénach - krupicovitej zmesi piesku, štrku a nánosov naplavených v dobe ľadovej. Pôdy sú väčšinou ílovité alebo piesočnato-ílovité a najlepšie miesta sú slieňové a bohaté na vápnik. Ľahká, kamenistá pôda v Južnom Tirolsku sa vplyvom počasia rýchlo vyluhuje, a preto sa každoročne musia do nej pridávať hnojivá. Severovýchod priviedol Taliansko k modernejším vinárskym technikám a k experimentovaniu so zahraničnými odrodami viniča. Bola to prvá oblasť, ktorá uskutočnila fermentáciu pri nižších teplotách a spočiatku získané vína boli tak čisté, že stratili svoj prirodzený charakter. Súčasné experimenty sú zamerané na zvýšenie intenzity chuti použitím dreva z nového duba.
Oblasť zahŕňa južné kraje na pevnine Apúlia, Kampánia, Basilicata a Kalábria, ako aj ostrovy Sicília ďalej na juhu a Sardínia na západe cez Tyrrhenské more. Doteraz najteplejšia a najsuchšia oblasť v Taliansku, hoci pobrežné časti a ostrovy ovplyvňujú prímorské vetry. Väčšina kraja je kopcovitá alebo hornatá, vinice nájdeme na rovinách a miernych svahoch v Apúlii. Najlepšie miesta sú vždy na vyššie položených svahoch obrátených na sever, kde má vinič menej slnka a prospieva mu zmierňujúci úcinok výšky, čím sa zaručuje dlhšie vegetačné obdobie.
Pôda je prevažne vulkanická a žulovitá, ale s niekoľkými izolovanými vrstrvami ílu a kriedy. Táto oblasť s Midi vo Francúzsku je hlavným zdrojom európskeho neslávneho "vínneho jazera". Napriek tomu však výrobcovia používaním kvalitnejších odrôd viniča, dopestovaného vo vyššIch polohách, vyrábajú vína štandardné a v štýle, ktorý si zaslúži pozornosť.
Ramí 2022
Ramì bianco je vyrobené z odrôd Grecanico 50% a Insolia 50%, ktoré fermentovali s divokými kvasinkami v betónových kadiach. Farba je žiarivo žltá. Vo vôni a chuti cítiť kandizovanú citrusovú kôru, zelené jablko, nektárinky, sušené marhule a zrelé broskyne s kvapkou medu. Toto suché biele víno je svieže, stredne plné, harmonické s pomerne dlhou dochuťou. Mal by ho vyskúšať každý, kto chce preskúmať rozmanitý svet talianskch vín.
Zibibbo in Pithos 2022
Zibibbo in Pithos je suché biele víno zo Sicílie, ktorého vynifikácia prebieha po dobu 10 mesiacov na šupkách, v hlinených amforách zakopaných v zemi. Farba je žiarivo žltá s oranžovými odleskami. Je čisté a svieže s veľmi rozpoznateľným odrodovým charakterom pomarančového kvetu, limetky, grapefruitu, kandizovaného ovocia a hrozienok vo vôni i v chuti. Chuť je komplexná, bohatá, a perzistentná.
Nero di Lupo 2022
Nero di Lupo je elegantné, ľahšie a sofistikované sicílske červené víno, ktoré sa vyrába z odrody hrozna Nero d'Avola. Táto intenzívna červená odroda je nádherným vyjadrením miestneho terroir a záväzku vinárstva COS vyrábať vynikajúce vína z organicky a biodynamicky pestovaného hrozna. Toto skvelé víno žiari hlbokou, rubínovo červenou farbou. Vo vôni ponúka komplexný buket čiernych čerešní, černíc a korenistých tónov. Chuť kopíruje aromatiku a je doplnená o slivky a červené ríbezle. Má zamatovú textúru, jemné taníny, perfektnú šťavnatosť a stredne dlhý záver. Víno zreje za pomoci vlastných kvasiniek v betónových kadiach a v hlinených amforách 12 mesiacov.
Frappato 2022
Farba je krásna, rubínovo červená. Vo vôni lesné jahody, červené bobuľové ovocie, herbálne a florálne tóny, stopa kandizovanej kôry pomaranča a novej kože. V chuti veľmi ovocné, korenisté, šťavnaté a hodvábne. Víno je výborne štrukturované, komplexné, stredne plné s príjemným, pretrvávajúcim zakončením.
Pithos Rosso 2021
Červené suché víno, ktoré je vinifikované a vyzrievané 10 mesiacov v hlinených amforách, zakopaných v zemi. Amfory sú zakopané v zemi pre udržanie konštantnej teploty a vlhkosti. Je vyrobené zo 100% Nero d'Avola. Farba je jasne červená. Vo vôni a chuti čerešne, slivky, korenie, višňový džem, herbálno florálne tóny a jemná zemitosť. Víno je svieže, veľmi ovocné, komplexné s dlhým elegantným zakončením.
Cerasuolo di Vittoria Classico Della Bastonaca DOCG 2019
Cerasuolo di Vittoria bolo prvé sicílske víno, ktorému bol udelený štatút DOCG. Toto Cerasuolo di Vittoria je cuvée 60% Nero d`Avola a 40% Frappato. Podľa Roberta Parkera je v tomto víne mnoho prvkov, ktoré pripomínajú mladé Barolo. Farba je intenzívna, rubínovo červená. Vo vôni červené ríbezle, čierne čerešne, černice, slivky, tabak, vanilka, divoké maliny a jahody. V chuti opäť černice, maliny, korenie, ríbezle, čerešne, florálne tóny, zrelé jahody, kakao a vanilka. Víno, je bohaté, intenzívne, komplexné, no zároveň svieže s elegantným dlhým zakončením. Hodnotenia : 94 bodov Robert Parker Wine Advocate
Contrada 2019
Víno je vyrobené z jediného vinohradu, ktorého priemerný vek vínnej révy je viac ako 50 rokov. Contrada je 100% Nero d'Avola toto víno sa vyrába len vo výnimočných rokoch. Farba je purpurovo rubínová. Vo vôni plné zrelých čiernych ríbezlí, sladkého drievka, tabakovo korenistých tónov so stopou jemne zaúdených byliniek. V chuti černicový kompót, slivky, čerešne, čučoriedky, sušené čierne ríbezle a korenie. Víno je pevné, robustné, šťavnaté s plným telom a perfektne štrukturovaným perzistentným záverom. Je nečírené, nefiltrované s minimálnym obsahom síry. Fantastické víno na pitie ihneď, alebo si ho môžete odložiť do pivnice na ďalších 15 rokov.
Frappato rosato Metodo Classico 2020 dosaggio zero (BIO)
Šumivé víno vyrobené zo 100% hrozna Frappato pestovaného na piesočnatých pôdach oblasti Vittoria DOCG na Sicílii. Má jasnú rubínovú farbu. Jemnú aromatiku červených bobúľ, čerešní s náznakom poľných kvetov. V chuti je na začiatku príjemne suché a chrumkavé, s osviežujúcou kyselinkou, ktorá dokonale dopĺňa ovocnú linku sektu. Následne sa víno rozvinie v živé a výrazné, s chuťou malín, granátového jablka a jemným nádychom byliniek. Jemné a perzistentné bublinky zvýrazňujú celkovú textúru vína, čo vedie k dlhému záveru. Ide o krásne spracované šumivé víno, ktoré predstavuje jedinečný charakter hrozna Frappato. Sekt ročníka 2020 zrel 24 mesiacov na kaloch.