Shiraz 2017
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Simonsig |
Odroda | Syrah/Shiraz |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Stellenbosch Region |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2017 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-19 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Napriek tomu, že sa Shiraz objavil vo vinohradoch Simonsig prvýkrát až v roku 1993, šťastný výber klonov a vhodných polôh sa rýchlo prejavil v mimoriadnej kvalite hrozna a vína. Dnes je najpestovanejšou odrodou vinárstva. Netypický vývoj počasia nakoniec prispel k výnimočnej aromatike a chuti.
Po hlbokej tmavočervenej farbe akosi prirodzene prichádzajú veľmi intenzívne a elegantné arómy tmavej čerešne, prezretého červeného bobuľového ovocia a bieleho korenia. Mierny vplyv dubového dreva podporuje výraznú a šťavnatú ovocnú chuť vína a pevná tanínová štruktúra vytvára výborné predpoklady na dlhodobé fľašové dozrievanie tohto excelentného moku 8-10 rokov.
Simonsig
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovej drevenej debni, ktorú zakúpite tu.