Cabernet Sauvignon Rosso 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Marinic |
Odroda | Cabernet Sauvignon |
Krajina pôvodu | Slovinsko |
Oblasť pôvodu | Goriška Brda |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,00% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Marinic Rosso pochádza iba z hrozna Cabernet Sauvignon pestovaného na ílovitých pôdach s využitím organických a biodynamických poľnohospodárskych postupov. Hrozno je zberané ručne. Následne putuje na odstopkovanie, jemne lisovanie a zrenie do vinifikátora. Po macerácii na šupkách prebieha pomalé a jemné lisovanie. Víno sa následne premiestni čiastočne do dubových sudov a čiastočne do nerezového tanku na vyzrievanie počas 16 mesiacov.
Cabernet Sauvignon Rosso o vinárstva Marinic má intenzívnu rubínovo červenú farbu. Vo vôni dominujú tóny červeného bobuľového ovocia a sladkého korenia. V chuti je plné s dobrým sviežim, pikantným nádychom a vyzretými tanínmi, ktoré predpovedajú ovocný záver s dlhou dochuťou.
Marinic
Slovinsko
Teplé stredomorské podnebie pobrežia spôsobuje zvýšenie teplôt smerom na juh. Kontinentálne vplyvy sú dominujúce vo vnútrozemi, kde chladnejšie severnejšie oblasti uprednostňujú výrobu bielych vin.
Vinohrady sú situované na úzkych parcelách malých skalnatých ostrovoch a širokých údolných nížinách na juhu a východe krajiny, ako aj na hornatých svahoch severu.
Jemné, piesčito-vápencové pôdy prevládajú v juhovýchodných a centrálnych údoliach, ktoré produkujú viac ako polovicu vína celej krajiny. Najjemnejšie biele vína sa rodia na vápenitých a slieňovitých pôdach slovinského severu. V pobrežných vinohradoch dominujú velmi kamenisté pôdy s vápencom. Slovinské pobrežie je poznamenané ich červenkastou pôdou "terra rossa".
Na začiatku šesťdesiatych rokov bola Juhoslávia prvou európskou východnou krajinou, ktorá modernizovala svoj vinársky priemysel a začala s vývozom vína do cudziny. Po Titovej smrti však progresívne vinárske postoje poznamenala apatia. Vinárstvo je schopné produkovať akceptovateľné štandardné kvalitné vína, avšak výroba dosiaľ tento potenciál nevyužíva.
Pestované odrody vrátane ich lokálnych pomenovaní: Babié, Banat riesling (Kreaca), Barbera, Blatina, Bogdanuša, Cabernet franc (Cabernet), Cabernet sauvignon, Debit-Grk, Dobricic, Ezerjó, Furmint (Šipon), Gamay, Gewürztraminer (Traminac, Traminer), Grenache, Kadarka, Kratošija, Krstac, Kujundžuša, Malvasia (Malvazija), Maraština, Merlot, Mondeuse noire (Teran), Pinot blanc, Pinot noir, Plavac mali, Plemenka, Plovdina, Prokupac, Refosco (Refoško), Ribolla gialla (Rebula), Riesling, Sauvignon blanc, Sémillon (Semijon), Smederevka, Silvaner (Sylvaner), Tocai (Tokay), Trebjac, Vranac, Vugava, Welschriesling (Banatski rizling, Kreaca, Graševina, Vlaski rizling, Laški rizling), Žilavka, Žlahtina.
https://www.matkurja.com/projects/wine/regions/
Stevenson, Tom: Svetová enclyklopédia vín (Unikátny sprievodca vínami celého sveta); Ikar, 1999
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno je možné dodať aj v štýlovom darčekovom obale, ktorý zakúpite tu.