Grüner Veltliner Maximum 2019
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Weingut Hiedler |
Odroda | Veltlín zelený |
Krajina pôvodu | Rakúsko |
Oblasť pôvodu | Kamptal |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2019 |
Servírovacia teplota (°C) | 11-13 |
Farba vína | Biele |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 14% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Po mnohých desaťročiach rastu je vinič, kde sa zrodilo hrozno na výrobu tohoto skvostného vína mohutný a hrboľatý. Je hlboko zakorenený v spraši a metamorfovanej hornine historických, terasovitých vinohradov. Maximum pochádza z výberu týchto starých vinohradov s veľmi nízkym výnosom. Len to najcennejšie hrozno ročníka zostáva na viniči počas hlavnej zberovej sezóny a zbiera sa veľmi neskoro, po dosiahnutí krásne zlatistej zrelosti a plného chuťového potenciálu.
Po niekoľkých predvýberoch na týchto 50-85 ročných vinohradoch, bolo hrozno selektívne ručne zozbierané koncom októbra. Bobule boli jemne rozdrvené a macerované niekoľko hodín spolu so šupkami. Následne bolo hrozno vylisované pod jemným tlakom. Víno vyzrievalo 18 mesiacov na kaloch v 500l agátových sudoch. Takto vzniká tento hutný a ústa zapĺňajúci veltlín s nezameniteľným Hiedlerovským podpisom.
Farba je slamovo žltá so zlatistými odleskami. Aromatika je mimoriadne komlexná. Nájdeme v nej lipové kvety, kandizovanú pomarančovú kôru, sušené marhule, horský med, zrelé žlté jablká a medový melón. V chuti je veľmi ovocné, ale zároveň plné, krémové, šťavnaté, mohutné, minerálne s takmer nekonečným, komplexným záverom.
Posledných 12kusov!
Weingut Hiedler
Rodina Hiedler sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu už vyše 160 rokov. V ich znaku je sova. Dve sovy sú vytesané do kameňa a strážia vchod do vinárstva už takmer 100 rokov. Jedna sedí na knihách a druhá na hrozne. Spoločne stelesňujú starodávny vzťah medzi vedou, skúsenosťami a prírodou spojenou vo víne. Vinárstvo sa nachádza v meste Langenlois, v historickom centre údolia Kamptal. Krivoľaká rieka Kamp tu za milióny rokov vyryla do tvrdej skaly údolie a vytvorila tak túto jedinečnú krajinnú oblasť. Pivnica rodiny Hiedler bola ručne vykopaná do sprašovej pôdy.
Ich vinohrady vyrastajú na metamorfovaných horninách a vysokohorských sprašiach. Pôda v ich terasovitých viniciach je zložená prevažne z ílovitej hliny, vápenatej spraše a kryštalických hornín. Medzi jednotlivými radmi vinohradov je počas celého roka vysadená zelená vegetácia plná farebných kvetov a divokých bylín. Pre podporu pôdnej biológie a obohatenie živinami používajú vlastnoručne vyrobený kompost. Už desiatky rokov nepoužívajú žiadne herbicídy, pesticídy, chemické hnojivá a ani iné, zdraviu a prírode škodlivé prostriedky. Kompletná starostlivosť o vinič prebieha dodnes výhradne ručne. Každý jednotlivý krok je dobre premyslený a zahŕňa skúsenosti a vedomosti, ktoré si táto rodina odovzdáva už po mnoho generácií. Ručná práca a veľký dôraz na detail je to, čo ich vína robí jedinečnými.
Po manuálnom selektívnom zbere je hrozno jemne rozdrvené a necháva sa niekoľko hodín macerovať spolu so šupkami. Následne sa veľmi jemne stlačí a odstránia sa šupky a jadierka. Žltozelené mušty kvasia výhradne pomocou prirodzených kvasiniek, pochádzajúcich z ich kamptalských vinohradov. Každé víno zreje určitý čas na kaloch, pre podporu štruktúry a perzistencie. Kvasenie prebieha spontánne. Ich stará pivnica je kľukatá jaskyňa, kde vína pokojne vyzrievajú v nerezových nádržiach, agátových a dubových sudoch. Niektoré vína tu dozrievajú až niekoľko rokov, napríklad Grüner Veltliner Familienreserve tu zreje 7 rokov.
Rakúsko
Vinič sa v Rakúsku pestuje na 57 tisíc ha vinohradov. Osemdesiat percent výsadieb tvoria biele muštové odrody, najviac zastúpenou je Grüner Veltliner (Veltlínske zelené). Kvalitou vyniká predovšetkým Riesling (Rizling rýnsky). Modrým výsadbám dominuje Zweigeltrebe, najkvalitnejšie vína však poskytuje St. Lauren (Svätovavrinecké).
Krajina sa rozdeľuje na 4 vinohradnícke regióny – Dolné Rakúsko (Niederösterreich), Burgenland, Štajersko (Steiermark) a Viedeň (Wien). Dolné Rakúsko a Burgenland sú kvalitatívne i kvantitatívne najvýznamnejšie.
Dolné Rakúsko (Niederoesterreich) ležiace južne od slovenských a moravských hraníc vyniká predovšetkým produkciou bielych vín. V tunajšej oblasti Wachau so strmými svahmi a charakteristickými zvetranými kamenistými pôdami sa produkujú biele vína najvyššej kvality – smaragdy, predovšetkým zo sorty veltlín zelený (Grüner Veltliner) a rizling rýnsky (Riesling).
Korene starších krov viniča zasahujú do veľkej hĺbky, čím sa do hrozna a vína prenášajú charakteristické nuansy dodávajúce mokom minerálnu finesu miestneho terroir.
Nemenej známou oblasťou Dolného Rakúska je Kamtal – Donauland. Dorábajú sa tu výnimočné rizlingy.
Sprašovým terasám vo Wagrame zasa dominujú výsadby veltlínu zeleného (Grüner Veltliner) s charakteristickými exoticko-pikantnými stopami terroir v senzorike vína.
Ďalšou zaujímavosťou oblasti Dolné Rakúsko je región Donauland – Carnuntum začínajúci hneď za hraničným priechodom Petržalka – Berg. Dorábajú sa tu predovšetkým červené moky a v Klosterneuburgu sídli najstaršia vinohradnícka škola na svete.
Profesor Zweigelt tu v roku 1922 dal svetu novú modrú muštovú odrodu viniča – Zweigeltrebe (St. Lauren x Blaufränkisch) – ľahké ovocné víno, ktoré je obdobou nášho Modrého Portugalu.
Burgenland je po Dolnom Rakúsku druhou najvýznamnejšou vinohradníckou oblasťou v krajine. Rozprestiera sa pozdĺž hranice s Maďarskom. Tunajším výsadbám dominujú modré muštové odrody viniča, ktorým sa tu darí predovšetkým kvôli miestnym teplým polohám. Strednému Burgenlandu (Mittelburgenland) kraľuje Frankovka modrá (Blaufränkischland).
Rovnaká je i situácia v južnej časti regiónu (Suedburgenland), kde navyše pristupujú výsadby Rizlingu vlašského – Welschriesling (rakúske označenie pre rizling rýnsky je Riesling). Mikroklímu severného Burgenlandu ovplyvňuje Neziderské jazero (Neusiedler See). Dorábajú sa tu známe botrytické vína.
Štajersko (Steiermark) – hornatý región na juhovýchode krajiny vyniká produkciou vinárskych špecialít určených pre miestny trh. Najznámejšou z nich je regionálne rosé Schilcher dorábané zo sorty Blauer Wildbacher. A Chardonnay sa tu napríklad nazýva Morillon.
Viedeň (Wien) je spoločne s Madridom jediným hlavným mestom v Európe, ktoré má svoju vinohradnícku oblasť. Päťsto hektárov tunajších vinohradov produkuje predovšetkým známe mladé víno Heuriger. Dorába sa z prekvaseného burčiaku a je to akési rakúske vin de primeur. Jeho základ tvorí Grüner Veltliner. V Rakúsku sa teší veľkej obľube.
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentára k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.