Classique 2018
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Rupert & Rothschild Vignerons |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Franschhoek |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2018 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 13,50% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno zrelo 16 mesiacov vo franzúzskych dubových sudoch a následne vo fľašiach. Má hlbokú, rubínovo purpurovú farbu. Vo vôni a chuti cítiť maliny, kávu, čierne čerešne, likér z čiernych ríbezlí, slivky, korenie a jemnú dymovosť. Chuť je stredne plná až plná, výborne vyvážená s jemnou textúrou tanínov a dostatočne dlhým záverom.
Kupáž: Merlot 51%, Cabernet Sauvignon 34%, Cabernet Franc 9 %, Petit Verdot 6 %
Hodnotenia :
91 bodov Tim Atkin
89 bodov Cellar Tracker
Rupert & Rothschild Vignerons
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.