Cabernet Sauvignon 2018 LIMITED
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Korbaš - Rodinné vinárstvo |
Odroda | Cabernet Sauvignon |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2018 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Minimálny počet kusov | 1 |
Víno narodené v Mužli na hone Farička - Staronový vrch, vyrobené z dokonale zrelého hrozna. 20 mesiacov vyzrievané v nových, francúzskych sudoch Seguin Moreau a Adour. Farba je tmavá, purpurovo - granátova. V aromatike prevládajú čučoriedky. No stretnete aj slivky, moruše, ostružiny, tóny horkej čokolády, čierne ríbezle či karamelovú briošku. V chuti objavíte prezreté čerešne, sušené slivky, espresso, mliečnu čokoládu, creme de cassis a šťavnatý koláč s lesným ovocím. Vino je mohutné, všeobjímajúce, so zamatovými tanínmi a perzistentným záverom. Pohladenie v pohári.
Zostatkový cukor: 1,7 g/l
Kyseliny: 5,5 g/l
Korbaš - Rodinné vinárstvo
Víno má v našej rodine silne zakorenenú tradíciu, no k jeho výrobe som sa prepracoval paradoxne z „opačnej strany“ – ako somelier. A keďže som chcel pochopiť, ako sa dá vyrobiť dobré víno a čo dáva výnimočným vínam ich charakter, tak som sa rozhodol nielen vyštudovať vysokú vinársku školu v Lednici na Morave, ale aj začať s výrobou vlastného vína. V súčasnosti už produkujem približne 15000 fliaš ročne a s našimi vínami som zabodoval na mnohých súťažiach. Najviac sa ale teším z pozitívnych hodnotení od kolegov vinárov, slovenských i zahraničných somelierov a enológov, a predovšetkým od samotných konzumentov. Vo svojich vínach preferujem odrodový charakter a vyzretosť, často doplnenú jemnou prácou s barikom.
(Jaro Korbaš)
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.