Cabernet sauvignon, výber z hrozna 2012
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca vína | Štiglic |
Odroda | Cabernet Sauvignon |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Malokarpatská |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2012 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 6 |
Vinohradnícky hon: Noviny
Alkohol: 12,5 obj.%
Celková kyslosť: 4,8 g/l
Celkový obsah sacharidov: 1,9 g/l
Typ pôdy: hlinitá
Fľašková zrelosť: 8- 10 rokov
Podávať pri teplote: 16 - 18° C
Gastro odporúčanie: Toto víno odporúčame podávať k poľovníckym špecialitám, ako napríklad korenisté úpravy diviny, k plesňovým, dobre vyzretým syrom, steakom, biftekom, mäsovým polievkám. Hodí sa aj k bravčovému a hovädziemu mäsu, kačici i husi.
Ocenenia:
Vitis Aurea - Strieborná medaila
Zeleneč - Strieborná medaila
Štiglic
Firma Štiglic – Vinárske združenie Modra vznikla v roku 1992. Prevzala rodinnú tradíciu pestovania viniča a výroby vína, ktorou nadväzuje na bohaté skúsenosti modranského vinohradníctva a vinárstva od dávnych čias a pristúpila k tomu s jednoduchým predsavzatím – nech je vo víne to, čo je v našich srdciach. Rodinný podnik si zakladá hlavne na vlastnej produkcii hrozna. Na svahoch Malých Karpát uprednostňuje typické odrody pre tento chýrny vinársky kraj – Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Rulandské biele, a pod. Z červených odrôd je samozrejmý hlavne Svätý Vavrinec, Frankovka modrá, Alibernet či Merlot.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.