Cellar Foot, The Underwater wine 2013
Zvyškový cukor | suché |
---|---|
Výrobca | Lammershoek |
Odroda | Cuvée |
Krajina pôvodu | Južná Afrika |
Oblasť pôvodu | Swartland |
Balenie (Litrov) | 0.75 |
Ročník | 2013 |
Servírovacia teplota (°C) | 16-18 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 3 |
Primárna fermentácia prebiehala počas dvoch týždňov v betónovom tanku, kde 50% tvorili celé strapce. Následne bol mušt prečerpaný do barikových sudov, ktoré sa následne ponorili pod vodu, kde víno zrelo po dobu jedenástich mesiacov. Obsahuje veľmi nepatrné množstvo síry a nebolo filtrované. Kupáž sa skladá z 50% pinotage, 25% grenache, 12,5% carignan a 12,5% mourvedre. Z vína ide primárne čistá, ovocná aromatika, ktorá dominuje vôni aj chuti. Taníny v tomto víne prakticky nie je cítiť. Pitie tohto vína je čistý pôžitok.
Lammershoek
V Lammershoeku veríme v tradičnú výrobu vína. To znamená byť v úzkom styku s krajinou a pestovať organicky, používať minimum prídavných látok počas výroby vína a len nepatrné – nutné množstvo síry. Výsledkom sú vína, ktoré odrážajú miesto, kde sú dorobené rovnako ako ľudí, ktorí sa na ich tvorbe podieľali. Vinárstvo je situované v horách Paarberg, Swartland. Máme tu kombináciu granitovej pôdy, stredozemskej klímy s horúcimi a suchými letami a mokrými a studenými zimami a spleť starých vinohradov. Cheninblanc a Syrah sú naše najobľúbenejšie, ale rovnako pracujeme aj s odrodami ako Viognier, Chardonnay, Lipovina, Pinotage, Grenache, Carignan a Mourvedre. Vinárstvo spolu vlastní cca 70ha vinohradov, ktoré sú obhospodarované organicky. Rozpätie nadmorskej výšoky je od 80 po 300 m.n.m.
Južná Afrika
V Južnej Afrike sa väčšina viniča kultivuje v relatívne plochých alebo mierne zvlnených údoliach. Nedávno sa začali na pestovanie viniča využívať aj strmšie svahy, no na ich plné využitie treba ešte veľa urobiť. Škála pôd siaha od štrku a ťažkých pieskovo-hlinitých pôd pieskovcového, bridlicového a žulového pôvodu, ktoré sa nachádzajú na pobrežných rovinách, až po hlboko siahajúce aluviálne, pieskové a na vápenec bohaté červené bridlicové pôdy v Little Karoo a ďalších riečnych údoliach.
Na rozdiel od všeobecne prijímaného názoru sa občas vo vinohradoch Kapského Mesta stane, že hrozno dokonca nedozreje, a to i napriek tomu, že v mnohých horúcich oblastiach môže trpieť stresom z vysokej teploty, následkom čoho prezrieva. Často býva nevyhnutné vinohrady zavlažovať a úspešnosť pestovania viniča priamo závisí od dostupnosti vody. Tam, kde bývajú horúčavy kritické, dobré usadlosti organizujú zber hrozna v noci za svetla reflektorov, čo umožňuje oberať hrozno v stave optimálnej zrelosti a dopravovať ho do lisovní pri najnižšej možnej teplote.
Vinári Kapského Mesta si tieto revolučné postupy rýchlo osvojili a tak začali vyrábať okrem plných červených aj svieže, aromatické a vitálne biele vína v oblastiach, ktoré sa za normálnych okolností považujú za príliš horúce na pestovanie viniča. Pestovatelia viniča vo vyšších polohách a na chladnejších svahoch si tieto postupy osvojujú pomalšie.
Základné odrody: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin blanc (Steen), Muscat d'Alexandrie (Hane-poot), Pinotage, Sauvignon blanc, Syrah (Shiraz)
Ak si želáte víno poslať ako darček, dajte nám vedieť do komentáru k objednávke. Priložíme k nemu zdarma blahoželanie s Vaším textom.
Víno vieme dodať aj v štýlovej drevenej bedničke.