Červené vína z vinárstva Chateau Belá /3fl./
Výrobca | Château Belá |
---|---|
Odroda | Rizling rýnsky |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 3x0,75 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ochutnajte červené vína v podaní vinárstva Chateau Belá /3fl/.
Set obsahuje:
1. Rulandské modré, neskorý zber 2012
2. Rulandské modré, výber z hrozna 2011
3. Cabernet Sauvignon Mužla, výber z hrozna 2011
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 3 fľaše.
Château Belá
Pri kompletnej rekonštrukcii zámku v Belej a v súlade s tradíciou rodiny Ullmanovcov sa majiteľka grófka Ilona von Krockow spolu s renomovaným nemeckým vinárom a rodinným priateľom Egonom Müllerom rozhodli založiť nové vinárstvo. Zrekonštruovali pivnice a zamestnali známeho a uznávaného miestneho vinára Miroslava Petrecha. Vinárstvo bolo založené v roku 2000. 300 ročná pivnica bola kompletne zrekonštruovaná a vybavená úplne novými technológiami ako aj novým skladom. Vplyv Miroslava Petrecha na vína a vinárstvo je veľký. Stará sa o to, aby sa jeho vína vyrábali bez zbytočných zásahov. Do Château Belá nastúpil ako enológ. Od roku 2001 sa špecializuje na výrobu najkvalitnejšieho Rizlingu a Cabernet Sauvignon. Miroslav Petrech pôsobí vo vinohradníctve a vinárstve viac ako 50 rokov. Egon Müller tiež známy ako "Kráľ rizlingu", je uznávaný vinár z údolia Sárska a patrí do šiestej generácie vinárov. Egon Müller vlastní jednu z najkrajších viníc v Nemecku a jeho biele víno patrí k najdrahším na svete. Spolu s Miroslavom Petrechom vyrába vína Château Belá a pomáha Slovenskému rizlingu získať pozornosť na celosvetovej úrovni.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Rulandské modré, neskorý zber 2012
2. Rulandské modré, výber z hrozna 2011
Svetlejšia farba s fialkastým okrajom, prechádzajúcim do mahagónu. Vo vôni vás očarí jemnosť, ktorá je typická pre tento pinot, spojená so slivkovým zakončením. Neskôr po prehltnutí sa prejavia ovocno korenisté tóny, hlavne jahody a klinčeku. Víno na príjemné popíanie, s dlhým záverom.
3. Cabernet Sauvignon Mužla, výber z hrozna 2011
Vôňa plná, intenzívne ovocná, po čiernych ríbezliach a čiernom bobuľovom ovocí, s decentnými korenistými, až jemnými žívočíšnymi tónmi. Ovocné tóny po čiernom bobuľovom ovocí a silný chuťový vnem vína, vystužené výraznou kyselinou a prítomnosťou tanínov prezrádzajú veľký poteciál a dlhú životnosť tohto intezívneho vína.