Červené vína z vinárstva Chateau Belá /3fl./
Výrobca vína | Château Belá |
---|---|
Odroda | Rizling rýnsky |
Krajina pôvodu | Slovensko |
Oblasť pôvodu | Južnoslovenská |
Balenie (Litrov) | 3x0,75 |
Servírovacia teplota (°C) | 15-17 |
Farba vína | Červené |
Siričitany | Víno obsahuje siričitany |
Minimálny počet kusov | 1 |
Ochutnajte červené vína v podaní vinárstva Chateau Belá /3fl/.
Set obsahuje:
1. Rulandské modré, neskorý zber 2012
2. Rulandské modré, výber z hrozna 2011
3. Cabernet Sauvignon Mužla, výber z hrozna 2011
Degustačný set je možné zakúpiť aj v darčekovom balení - štýlovej drevenej bedničke na 3 fľaše.
Château Belá
Chateau Belá - Špičkový producent vyskokokvalitných vín. Výroba vína prebieha najmodernejšími technológiami a postupmi. Ročná produkcia vína cca 30 000 fliaš.
V súčasnosti sa výrobou vín a starostlivosťou o vinice zaoberajú známi a uznávaní vinári, pán Egon Müller z Nemecka a pán Miroslav Petrech zo Slovenska. Od roku 2001 sa produkcia vína špecializuje na výrobu tých najušľachtilejších druhov Rieslingu a Cabernet Sauvignonu. Okrem tradičných bielych Rieslingov sú veľmi známe aj ľadové a slamové vína vyrábané od roku 2009.
Distribúcia a predaj vín je organizovaná vynikajúcimi obchodníkmi s vínom v Európe, Austrálii a U.S.A.
Slovensko
Dôkaz o pestovaní viniča a výrobe vína na našom území pochádza z 7. – 6. storočia p. n. l. Z týchto rokov pochádza zatiaľ najstarší nález – sedem vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno. Teda prvými výrobcami vína na našom území boli Kelti. Po nich prišli na naše územie Rimania a v tomto období sa začína na našom území pestovať vinič intenzívnejšie. Slovania pokračujú v pestovaní hrozna a výrobe vína po príchode do Karpatskej kotliny na základe keltských no najmä rímskych tradícií.
Podľa údajov MP SR má Slovensko v súčasnosti 22.000 ha registrovaných vinohradov, z toho len 16.000 ha je obhospodarovaných a 12.000 ha rodiacich. Vinič sa pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach:
1. Malokarpatská vinohradnícka oblasť
2. Nitrianska vinohradnícka oblasť
3. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť
4. Východoslovenská vinohradnícka oblasť
5. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
6. Tokajská vinohradnícka oblasť
Viac o histórii vinohradníctva na Slovensku sa dozviete tu >
1. Rulandské modré, neskorý zber 2012
2. Rulandské modré, výber z hrozna 2011
Svetlejšia farba s fialkastým okrajom, prechádzajúcim do mahagónu. Vo vôni vás očarí jemnosť, ktorá je typická pre tento pinot, spojená so slivkovým zakončením. Neskôr po prehltnutí sa prejavia ovocno korenisté tóny, hlavne jahody a klinčeku. Víno na príjemné popíanie, s dlhým záverom.
3. Cabernet Sauvignon Mužla, výber z hrozna 2011
Vôňa plná, intenzívne ovocná, po čiernych ríbezliach a čiernom bobuľovom ovocí, s decentnými korenistými, až jemnými žívočíšnymi tónmi. Ovocné tóny po čiernom bobuľovom ovocí a silný chuťový vnem vína, vystužené výraznou kyselinou a prítomnosťou tanínov prezrádzajú veľký poteciál a dlhú životnosť tohto intezívneho vína.